Omgeving LKW 2022

Wanroij
De nederzetting Wanroij is waarschijnlijk ontstaan rond de 12e of 13e eeuw. De eerste pioniers trokken in die tijd naar een plek in het westen van het Land van Cuijk. Dit “wan”(woest of slecht gebied) en “rode”(gebaande weg of rechtsgebied) zijn samengevoegd tot de plaatsnaam Wanroij. De zandbodem zou vroeger dus erg onvruchtbaar zijn geweest. Daar is nu niets meer van te merken, door de intensieve veeteelt (koeien, kippen en - vooral - varkens) zijn de weide- en akkerbouwgronden rijkelijk van mest en humus voorzien. Wat opvalt in het centrum van Wanroij is dat niet de St. Corneliuskerk (uit 1909), maar het gebouw van de coöperatieve Boerenbond het hoogste gebouw van het dorp is. Vroeger werd veelal de kost verdiend in de agrarische sector, tegenwoordig kent het dorp een redelijk bedrijventerrein dat weer bijdraagt tot veel werkgelegenheid.

molen wanroij
In en rond het Land van Cuijk kunt u prima fietsen. U vindt hier een zeer gevarieerd landschap van bossen, heide, omzoomde akkerlanden met prachtige boerderijen, het UNESCO biosfeergebied De Maasheggen, het watersportgebied De Kraaijenbergse Plassen met na elke bocht een ander uitzicht, dorpjes en een vestingstadje. Deze afwisselende fietsroutes in verschillende kilometers volgt u via het Fietsknooppuntensysteem.

Het monumentale en zeer gevarieerde landschap van het Land van Cuijk leent zich voor uitdagende wandeltochten. Wilt u zelf ervaren hoe bijzonder het Land van Cuijk is? Trek de wandelschoenen aan en ga op pad! Kies een van de bijzondere wandelroutes op deze pagina.