Zekeringen 144

  • Gijs Wilbrink (GAST)
  • aanwezig
  • Gebruiker is geblokkeerd
  • Gebruiker is geblokkeerd
Lees meer
18-05-2010 12:06 #49021 door Gijs Wilbrink (GAST)
Zekeringen 144 is gemaakt door Gijs Wilbrink (GAST)
<p>Dag! Ik heb sinds kort een leuke 144 in bezit. Heb 2 vraagjes:

Ben nu bezig wat electrische problemen op te sporen en op te lossen. Ik zag dat de zekeringen die er momenteel in zitten niet allemaal op de plek zitten die in Haynes staan (type 1971). Ik moet wat zekeringen vervangen, maar kan ik hierbij Haynes aanhouden? Of hangt het ook af van wat er allemaal aangesloten is op het zekeringenkastje? Ik heb ook gezien dat er een hoop kabels aangesloten zijn op het kastje, maar die gewoon los ergens in het dashboard hangen. Die sowieso maar eens opschonen..

Tweede vraag gaat over achteruitrijverlichting. Ik heb de draad van de schakelaar op versnellingsbak tegen de massa gehouden en hoor de relais links onder de kap wel tikken. Verlichting achter gaat echter niet branden als ik de draad tegen de massa houdt. Lampjes zijn oke, kabels in lichtbak achter zitten ook vast, kabels in relais zien er niet verroest uit verder en zitten ook allemaal goed vast. Betekend dit dat ergens tussen het relais en de verlichting achter een probleem moet zitten??

Alvast bedankt! Groeten. Gijs.</p>

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
18-05-2010 16:17 #95498 door Hans
Beantwoord door Hans in topic Zekeringen 144
<p>Hoi Gijs,</p><p>in eerste instantie zou ik Haynes aanhouden. mocht een zekering (te) vaak doorbranden dan zit daar ofwel een "nieuwe" zware verbruiker op ofwel er is een ander probleem (b.v. kortsluiting in bekabeling o.i.d.). in het eerste geval kan je de zware verbruiker een eigen zekering geven, of bij een andere zekering (die minder zwaar belast wordt) erbij zetten, of een zwaardere zekering plaatsen (niet t&eacute; zwaar, hou rekening met de aderdoorsnede van je bedrading!). let er tevens op dat sommige zekeringen wel en sommige niet geschakeld worden door het contactslot.</p><p>en inderdaad, eerst alle overbodige bedrading weghalen en opschonen. loshangende stekkertjes zijn een bron voor kortsluiting en storingen.</p><p> </p><p>dat het relais klikt, wil nog niet zeggen dat het 100% functioneert... de draad die naar je achteruitrijlichten loopt is, als het goed is, wit en zit op pennetje 87 van het relais. als je deze draad loskoppeld van het relais en er vervolgens met een draadje vanaf de accu 12V op zet branden de lampen dan wel? zo nee, deze draad nazien. zo ja, het probleem zit in de schakelcontacten van het relais of in de voeding hiervan. </p><p>deze voeding is de blauw/gele draad op pen 30/51; verbindt de blauw/gele draad met de witte draad; branden de achteruitrijlampen nu? zo ja, het relais is het probleem; zo nee, het zit in de voeding; dus in de blauw/gele draad of in zekering nr.4. Ik neem echter niet aan dat het probleem in zekering nr.4 zit want dan zouden veel meer dingen het niet doen.</p><p> </p><p>succes met je 144 en laat nog even weten of 't allemaal gelukt is!</p><p>groet, Hans.</p><p> </p><p> </p><p> </p>

Groet, Hans

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

  • Gijs Wilbrink (GAST)
  • aanwezig
  • Gebruiker is geblokkeerd
  • Gebruiker is geblokkeerd
Lees meer
18-05-2010 22:21 #95497 door Gijs Wilbrink (GAST)
Beantwoord door Gijs Wilbrink (GAST) in topic Zekeringen 144
Bedankt voor de reactie! Ik ga van de week met achteruitlicht aan de slag. Ik heb een klein lampje in mn dashboard zitten. Net onder de alarmlichtschakelaar, ventilatorschakelaar en sigarettenaansteker. In mijn boeken vind ik er niets over. Waar is dit lampje voor (geweest)? Groot licht, originele overdrive? Momenteel doet het niet veel... Ik laat nog even weten of het allemaal gelukt is. Groeten!

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
19-05-2010 12:52 #95496 door Hans
Beantwoord door Hans in topic Zekeringen 144
tja, dat lampje zit er origineel niet en kan dus overal voor zijn...

Groet, Hans

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

  • Gijs Wilbrink (GAST)
  • aanwezig
  • Gebruiker is geblokkeerd
  • Gebruiker is geblokkeerd
Lees meer
20-05-2010 18:48 #95495 door Gijs Wilbrink (GAST)
Beantwoord door Gijs Wilbrink (GAST) in topic Zekeringen 144
Hallo, Ik heb inmiddels wat nagelopen. Ik heb de witte draad van het relais gehaald en via een spanningszoeker aan de + van de accu verbonden. Ik heb me laten vertellen dat de spanningszoeker ook kan fungeren als draad. Het lampje van de zoeker gaat branden, maar de achterlichten niet (contact aan en uit). Heb het pakketje draden dat door de auto naar achter loopt even nagelopen. Deze ziet er goed uit. In de achterlichtunits zit ook alles goed vast. De zekering ziet er ook goed uit. Maar het probleem zou daar toch ergens moeten zitten, toch?!Zag wel dat de blauw/gele draad een klein brandgaatje heeft. Klein smeltgaatje waar kabel bloot ligt. Zou dit iets kunnen betekenen? Los hiervan zouden de achterlichten toch moeten branden bij verbinden van witte draad met accu.. Ga morgen wel weer eens verder zoeken! Als er nog tips zijn, hoor ik het graag! Alvast bedankt! Gijs.

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
21-05-2010 07:38 #95494 door Hans
Beantwoord door Hans in topic Zekeringen 144
<p>Gijs, een spanningszoeker is gelukkig GEEN draad! Als dat wel zo zou zijn dan maak je een volledige kortsluiting als je b.v. de spanning van je accu direct zou meten.</p><p>Dat het lampje in jou geval gaat branden komt doordat je het in serie schakelt met de achteruitrijlichten. De weerstand van het kleine testlampje is veel hoger dan die van de 2 onderling parallel staande achteruitrijlampen.</p><p>Hierdoor gaat het testlampje wel branden en de achteruitrijlampen niet (terwijl ook daar een stroompje doorloopt) of heel erg flauw.</p><p>Probeer het dus gewoon nog even met een ECHTE draad! </p>

Groet, Hans

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

  • Gijs Wilbrink (GAST)
  • aanwezig
  • Gebruiker is geblokkeerd
  • Gebruiker is geblokkeerd
Lees meer
21-05-2010 18:59 #95493 door Gijs Wilbrink (GAST)
Beantwoord door Gijs Wilbrink (GAST) in topic Zekeringen 144
Bedankt weer voor de reactie. Met een draad van de accu naar wit gaan beide achterlichten branden. Daar ben ik wel blij mee, want dan kunnen alle kabels lekker blijven liggen. Als ik de blauw/gele draad verbind met wit gaat er niks branden. Voeding dus. Deze blauw/gele draad is verbonden met het relais ernaast en daarna kan ik de draad niet meer volgen zonder de relais los te halen. Nog geen tijd voor gehad. Maar het relais waarmee het achterlicht relais mee verbonden is zal het wel gewoon doen, anders had ik meer problemen gehad. Misschien het draad tussen de relais eens schoonmaken. Nog idee wat het verder kan zijn?Groeten.

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

  • Gijs Wilbrink (GAST)
  • aanwezig
  • Gebruiker is geblokkeerd
  • Gebruiker is geblokkeerd
Lees meer
22-05-2010 16:20 #95492 door Gijs Wilbrink (GAST)
Beantwoord door Gijs Wilbrink (GAST) in topic Zekeringen 144
Heb trouwens ook de voeding van het relais waarmee het achterlichtrelais verbonden is met de witte draad verbonden. Achterlichten gaan branden. Heb verbinding tussen de 2 relais vernieuwd, maar achterlichten werken niet bij inschakelen achteruit. Moet dus liggen aan relais of aan schakelaar op de bak..

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

  • Gijs Wilbrink (GAST)
  • aanwezig
  • Gebruiker is geblokkeerd
  • Gebruiker is geblokkeerd
Lees meer
22-05-2010 22:55 #95491 door Gijs Wilbrink (GAST)
Beantwoord door Gijs Wilbrink (GAST) in topic Zekeringen 144
zitten trouwens 4 relais links onder de kap. Achterlichten zitten op relais waar overdrive op staat... Kan dit iets uitmaken?

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
25-05-2010 10:47 #95490 door Hans
Beantwoord door Hans in topic Zekeringen 144
<p>Het relais waar de voeding (die blauw gele) vandaan komt is het "main relais" oftewel hoofdrelais, bedoeld om de contacten van het contactslot te ontzien. daar zal/moet je inderdaad spanning hebben (met ingeschakeld contact) anders doen een paar zware verbruikers (achteruitverwarming, sigarettenaansteker en toeter) 't niet. </p><p>dat er op het achteruitrijrelais "overdrive" staat zal er wel op duiden dat het relais al eens vervangen is (door een oud overdrive-relais).</p><p><em></em></p><p><em>Gijs Wilbrink (GAST) schreef op 22-05-2010 16:20 </em> <em><img alt="edit" src="www.v44.nl/pics/layout01/button_edit.png" border="0" /> <em>
Heb trouwens ook de voeding van het relais waarmee het achterlichtrelais verbonden is met de witte draad verbonden. Achterlichten gaan branden. </em></p><p>de voeding van het relais, bedoel je dan de doorgekoppelde geel/blauwe of de rode?</p><p> </p><p>eerder schreef je dat als je de draad van het schakelaartje tegen massa houdt, dat je dan het relais hoort tikken.</p><p>hoor je het relais ook tikken als je 'm in z'n acheruit schakelt?</p><p>eventueel te testen met testlampje pootje 85 van het relais en op de + van de accu.</p><p> </p><p>hou je testlampje ook eens op pootje 30/51 van het relais en op de massa; heb je daar spanning?</p><p> </p><p>blijft lastig zo op afstand redeneren... maar je gaat er vast uitkomen, </p><p>succes, Hans.</p>

Groet, Hans

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.