Aankooptips 700/900 serie

Controleer de remmen op trillingen. De voorschijven kunnen kromtrekken doordat ze wat te krap zijn gedimensioneerd voor deze auto. Vooral een automaat heeft er last van.
Meet de compressie per cilinder. Geeft een algehele indruk van de motorconditie.
Controleer het luchtfilter.
Start de auto met een koude motor en let op de kleur van de uitlaatgassen. Gewoon een waterdampkleur: goed teken.


Remvloeistofkleur: donker, dan niet recentelijk ververst. Kan reparaties inhouden.Let op de druk in het koelsysteem voor controle van de koppakking en motorblok en andere koelsysteemlekkages.
Bekijk de binnenzijde van het kleppendeksel op vuile aanslag. Dit is een indicatie voor de olieververs-frequentie.
Carburateurversies: de koude start lukt wel, ook als het buiten erg koud is. Maar na een paar minuten wil de motor nog wel eens dreigen af te slaan. De combinatie van carburateur met automatisch choke wil nog wel eens voor problemen zorgen. Let ook op de werking van de vlotternaalden. Na een jaar of vijftien hebben sommige carburateurs er geen zin meer in. Een nieuwe carburateur kost ongeveer 1000 Euro bij de dealer! Iets omslachtiger is het om in de winter de eerste 10 minuten zo veel mogelijk stoplichten en andere stationair-situaties te mijden.
Let op lekkages bij de achteras.
Modeljaren vóór 1987: let op (lichte) roestvorming. Latere modeljaren roesten eigenlijk alleen bij schades vanwege de grotendeels verzinkte carrosserie.

Bij de turbo intercooler: koelvloeistof controleren, lees: de pomp om deze rond te pompen. bij calamiteit levert het grote schade op die relatief eenvoudig te voorkomen is.

Gebruikte 760's:

Over het algemeen gelden bovenstaande aankooptips van de 740 serie. Een goed onderhouden wagen met net interieur en een schone motor, welke niet bagger vet is (behalve de turbo diesels), hoeft over het algemeen geen problemen te geven, de wagens zijn zeer deugdelijk geconstrueerd.
Een typisch probleempje dat na 250.000 tot 300.000 km kan optreden is de electrische overdrive (vijfde versnelling met zo'n knopje op de versnellingspook), vooral bij de eerdere types tot '88. Op gegeven moment wil de bak niet meer vlot schakelen. Controleer dit tijdens een proefrit door fors gas te geven en de vijfde versnelling in te schakelen zonder te ontkoppelen. Dit moet vlot gebeuren, zonder lange nasleep en slip. Is dit niet het geval, dan wordt het langzamerhand tijd de overdrive te reviseren. Latere types '88 of '89 en verder zijn voorzien van een verbeterde overdrive.
Testen van een automaat: Met een automaat zijn over het algemeen geen problemen te verwachten. Een 740/760 turbo diesel is uitgerust met een ZF4HP automaat, een van de fijnst schakelende automaten. Laat de wagen goed warm lopen (proefrit van ongeveer 20km). Zet de selectiehandle in "D" en trap hard op het rempedaal. Geef volgas. Het toerental moet blijven hangen tussen de 2200 en 2400, waarbij er geen rare geluiden mogen worden waargenomen. Als dit wel zo is, is de bak versleten (problemen met de koppel omvormer of drukgroepen). Vooral bij de turbodiesels wil de koppel- omvormer nog wel eens slijten na 250.000 tot 300.000 km. Dit is te merken aan slecht optrekken en weinig tot niet terug vallen van het toerental tijdens fors optrekken (drie kwart gas). De benzine versies zijn voorzien van een AW70/71 automaat, waar vrijwel nooit iets aan mankeert. Test voor de zekerheid ook deze transmissie in stand "D" met volgas en rempedaal ingedrukt. Het stop- toerental is per motor verschillend. Er moet vooral op rare geluiden worden gelet.
De modellen '88 en jonger zijn voorzien van een iets rondere neus met een verchroomde rand rond de bumper en hebben een onafhankelijke achterwielophanging. Als u de keus heeft tussen een '87-er of '88-er, kies dan voor het meest recente model met onafhankelijke achteras. Bovendien zijn de modellen vanaf '88 voorzien van meer verzinkte plaatdelen, gelijk de 740 serie.

Gebruikte 780's:

Vooral bij uit de VS geïmporteerde modellen letten op de koplampen. Vaak zijn de auto's voorzien van zogenaamde Amerikaanse "sealed beam lights". Controleer of deze in Nederland zijn toegestaan, vervanging door Europese koplampen kost een klein fortuin!
Motorisch zijn de wagens grotendeels gelijk aan de 760 modellen.
Specifieke 780 problemen gaan we verder als club niet zelf inventariseren. Een fraaie gespecialiseerde Amerikaanse website over de 780 Bertone is namelijk zeer uitgebreid, dat we daar niets aan kunnen toevoegen. klik door naar de [Volvo 780 information site]
Controleer de achterdempers (Nivomats) op lekkages. Bij interne lekkage zakt de wagen bij stilstand aan de achterkant omlaag. Bij externe lekkage moet de demper sowieso vanwege de APK worden vervangen. De Volvo dealer vraagt en inclusief montage per stuk een lieve duit voor (reken al gauw meer dan 500 Euro per stuk!!!)

Gebruikte 940's:

Eigenlijk alleen letten op vermoeide turboladers op de Light Preassure Turbomotoren en de High Pressure Turbo's.. Verder eigenlijk vooralsnog geen echt grote problemen bekend.

Gebruikte 960's en S/V90's:

Let op de distributieruim bij de eerste modeljaren 960's; het liefst direct en vervolgens frequent laten vernieuwen. Deze zijn eigenlijk iets te dun voor het werk. Vanaf 1995 geen problemen meer door een aanpassing van een te krappe bocht bij een van de poelies.
De zescilinder lijnmotoren behoren goed stil te staan bij stationair, ook met hogere kilometerstanden. Anders uitkijken.
Controleer de achterdempers (Nivomats) op lekkages. Bij interne lekkage zakt de wagen bij stilstand aan de achterkant omlaag. Bij externe lekkage moet de demper sowieso vanwege de APK worden vervangen. De Volvo dealer vraagt en inclusief montage per stuk een lieve duit voor (reken al gauw meer dan 500 Euro per stuk!!!)

Deze pagina is natuurlijk nooit af en altijd voor verbetering vatbaar. Zet uw aanvullingen en ervaringen hier onder als opmerking en we nemen 'm op in de lijst.

 

 

Over de vereniging

Social

  • Facebook
  • Flickr
  • YouTube

De VolvoKV is lid van

FEHAC
KNAC
NCAD
Fehac
KNAC
NCAD