Snertrit van regio Oost, 28-1-2012

Bij het woord 'snert' kun je aan twee betekenissen denken. De ene is 'slecht', 'waardeloos' en in ieder geval negatief. En de andere betekenis is 'erwtensoep'. En dat laatste was hier gelukkig van toepassing!

Snertrit_28-01-2012-01Op zaterdag 28 januari 2012 begon regio Oost het nieuwe jaar voor de eerste keer met een 'snertrit', een toertocht met aan het eind een snertbuffet. Het plan werd geboren tijdens een autorit van Marc Harleman en Eddy Slootman en ook door hen verder uitgewerkt. Het is natuurlijk een beetje een gok om een rit te organiseren zo vroeg in het jaar, want je weet niet wat voor weer het zal zijn. Aan de andere kant is het ook aantrekkelijk om al weer snel iets met je auto te kunnen doen, en de andere leden te ontmoeten. Het idee sloeg blijkbaar goed aan, want er waren alles bij elkaar 43 inschrijvingen, niet alleen uit regio Oost en Midden, maar uit alle hoeken van het land. En ook de weergoden hadden hun opdracht goed begrepen en zorgden voor mooi droog zonnig winterweer. Dat nodigt uit om lekker met je klassieke Volvo de weg op te gaan.

 


Snertrit_28-01-2012-06De start was bij restaurant theehuis 'Het Uddelermeer', gelegen vlakbij Uddel aan...inderdaad het Uddelermeer. Onderweg er naar toe zien we nog geen klassieke Volvo's, dus we gaan al twijfelen of ze wel echt de weg op zouden gaan, maar eenmaal bij de parkeerplaats van het theehuis zien we ze gelukkig al in ruime mate staan. We parkeren onze klassieker er tussen en gaan naar binnen waar het al behoorlijk druk is. Na het begroeten van bekenden, worden we al meteen voorzien van koffie en een heerlijk gebakje. Er is ruim tijd om weer bij te praten, maar daarna begint de toerrit dan toch echt.

 


Snertrit_28-01-2012-02Het is al een hele 'belevenis' om de parkeerplaats af te komen, maar het is meteen een goede gelegenheid om alle aanwezige auto's goed te bekijken. Als we eenmaal rijden, gaan we eerst de bossen in. En al snel komen we een oude bekende tegen uit het kampeerweekend van afgelopen jaar: het mooie witte Kasteel Staverden. Dit keer even geen lastige vragen over het pauwenverblijf, maar we zien wel de duiventil die een soort kasteeltje op zichzelf is. Vervolgens gaat de rit door het bosgebied richting Garderen en Putten, en daar komen we in het gebied van de boerenweggetjes. Kris kras door het boerenland, door plaatsjes waar we nog nooit van gehoord hebben, terwijl we toch ruim veertig jaar in deze regio wonen! Prachtig!

 

Snertrit_28-01-2012-03Uiteindelijk gaan we de bossen weer in en komen op een plek waar ineens een hele rij Volvo's geparkeerd staat. We worden getrakteerd op een heerlijk appeltje. En terwijl we daar van staan te genieten komt er een rij klassieke Mini's voorbij rijden, luid toeterend en zwaaiend. Dat is nou het leuke van de gemeenschappelijke passie voor onze klassiekers! Met een boogje door het bos komen we in 'halte Assel' dat niets meer is dan een spoorwegovergang midden in het bos met een cafetaria en een flinke parkeerplaats. In de zomer een geliefde stopplaats voor fietsers en wandelaars, maar nu zijn het vooral de Volvo's die er staan.

 

 

Snertrit_28-01-2012-04 Snertrit_28-01-2012-05 Snertrit_28-01-2012-09Snertrit_28-01-2012-10

En dan komt een heel mooi stukje: we rijden door een prachtig glooiend landschap van een voormalig heideveld met vennetjes dat inmiddels begroeid is met goudgeel gras dat nog eens extra opkleurt door de late middagzon. We rijden verder door het kleine maar bijzondere dorpje Hoog Soeren langs het chique hotel 'Oranje', met de veelzeggende naam 'Hoogheid' voor het restaurant, en via alweer een mooi heidegebied komen we terug bij het Uddelermeer.

Snertrit_28-01-2012-07 Snertrit_28-01-2012-08


We scharen ons met een drankje aan de tafel om weer verder bij te praten en na te genieten van de mooie rit. En dan is het tijd voor het 'snertbuffet', misschien wel een wat groot woord voor een kop erwtensoep en wat roggebrood met spek, maar het smaakt er niet minder om. Na nog wat napraten en een afsluitend woord door Marc Harleman namens de organisatie, gaan we met een goed gevoel weer op weg naar huis. Wat ons betreft is er een nieuwe traditie geboren!
Met hartelijke dank aan de gastvrijheid van theehuis Uddelermeer, en het organiserende team onder aanvoering van Marc Harleman.

Tevreden lid regio Oost.

Meer foto's, klik hier