Midsummer-event van regio Oost, 18 juni 2011

midsummer-2011-01In Zweden is het gebruikelijk om uitgebreid het midzomerfeest te vieren. Iedereen is vrij en er wordt veel gegeten, gedronken en gedanst. En als berijders van Zweedse klassiekers doen wij daar graag aan mee. Misschien wat minder uitgebreid, maar zeker niet minder feestelijk. Daarom organiseert regio Oost  een Midsummer-event. Deze keer op zaterdag 18 juni in Wilp, bij museumrestaurant De Kribbe.

Het wordt al feestelijk als we de afslag van de snelweg nemen en Wilp inrijden: plotseling wanen we ons in de tijd van onze auto's met een klinkerweggetje dat langs een mooie oude kerk loopt. We rijden het dorp uit, volgen de handwijzers naar de Kribbe en via een smal kronkelweggetje door het rivierenland komen we even later bij het restaurant. Zoals inmiddels gebruikelijk wapperen de Volvo vlaggen al fier in de wind en zien we een mooie collectie geparkeerde klassieke Volvo's. Uiteindelijk zullen er zo'n dertig verschijnen, mooi verdeeld over de verschillende typen. We zien deze keer opvallend veel Kattenruggen (zowel P444 als P544, ook een Duett) en P1800's, maar natuurlijk ook mooie Amazons en een enkele 140 en 240.

De weergoden hebben het alleen niet helemaal begrepen: zij zitten nog in het herfstprogramma met storm en flinke buien. Maar later zien ze gelukkig hun fout in en wordt het zo nu en dan ook zonnig.
Binnen bij de Kribbe is het al behoorlijk druk en het gonst van alle gesprekken. We begroeten oude bekenden en zoeken een plaatsje op. Bij de thee en koffie hebben we gelegenheid om even rond te kijken: de term museumrestaurant is goed gekozen, overal staan boeren werktuigen uit meer en minder vervlogen tijden.

midsummer-2011-04Dan is het tijd voor de toerrit. Het kost wat moeite om in een lange rij de parkeerplaats af te komen, maar dan begint een mooie rit. De bedoeling van de rit was dat deze door de vier landschappen van deze regio zou voeren: rivierenland, bos, heide en veenland. We beginnen in het rivierenland en rijden over kleine weggetjes langs de IJssel. Onderweg is van alles te zien en er is tijd genoeg om even te stoppen. Zo komen we langs een oude zaagmolen, waar al weer wat Volvo's staan. Maar ook zijn er voldoende restaurants en terrasjes en zo te zien aan de geparkeerde Volvo's wordt daar goed gebruik van gemaakt. Van het rivierenland komen we in het bos- en heide landschap. Met een tussenstopje bij Paleis Het Loo in Apeldoorn gaan we bij Hoog Soeren het bos in, dan over de Asselse heide,  en vervolgens weer het bos in bij Hoog Buurlo waar we het treffen: Staatsbosbeheer heeft daar net een schaapsscheerdersfeest bij de schaapskudde. We gaan even kijken, en ja hoor, er lopen al de nodige schapen in hun blootje rond terwijl de andere van hun jasje worden ontdaan. Er zijn diverse kraampjes en activiteiten met als hoogtepunt een demonstratie midwinterhoornblazen (beetje verkeerde timing, maar vooruit) en het broodjes bakken in het kampvuur voor de kinderen.

Na weer een stuk rijden door het bos komen we bij de volgende attractie: de Veluwse Stoomtrein. Ook daar is genoeg te zien. De sleutelaars onder ons kunnen hun hart ophalen in de grote werkplaats waar de aanwezige vrijwilligers graag hun kennis met ons delen. Het is herkenbaar, maar alles wel even op een ander formaat, sleutels ter grootte van je arm! Er wordt net een stoomloc de loods uitgereden om kolen en water in te nemen. Wat een oerkracht straalt zo'n ding toch uit! Het laatste stuk voert ons door de veenlanden tussen de Veluwe en de IJssel weer terug naar de Kribbe. Daar staat al een prima buffet voor ons klaar met voor ieder wel iets lekkers. Uitstekend verzorgd met een vriendelijke en attente bediening. Een aanrader!

En zoals altijd in onze regio, er werd weer veel en gezellig bijgepraat met oude bekenden, en er werden nieuwe kennissen opgedaan. Tenslotte gingen we met een goed gevoel over een geslaagde dag naar huis.

Heel veel dank aan organisator Marc Harleman, en de uitzetters van de rit, Eddie, Agnes en Esther.

Lid regio Oost.

midsummer-2011-05