Technische avond autobekleding, 4 april 2014 in VKO Elshout

resized DSC 0927Een technische avond rond het thema autobekleding stond al een hele poos op het verlanglijstje van Regio Zuid. Tijdens een reportage van VolvOnderweg stuitte Elly op een prachtig gerestaureerd exemplaar met dito interieur. Een afspraak met deze autobekleder was snel gemaakt maar de locatie was een klein probleem. Het atelier van Jan van Hoof in Someren is te klein om een grote groep mensen te ontvangen. Vandaar dat we zijn uitgeweken jaar het VKO in Elshout. En maar goed ook want een kleine 60 deelnemers heeft van deze technische avond genoten. Om e.e.a. een beetje hanteerbaar te krijgen is de groep in tweeën gesplitst. Een groep kreeg een rondleiding door het VKO terwijl de andere naar de verrichtingen van Jan van Hoof keek en luisterden. Na de pauze werden de groepen gewisseld en tussendoor draaide de balieverkoop op volle toeren.
Er opvallend veel vrouwen aanwezig waren, helpen zij dan daadwerkelijk bij de restauratie van onze oldtimer? En ander opmerkelijk feit was dat er deelnemers bij waren die meer dan 150km enkele reis (Friesland, Twente, Noord Holland, België) hebben afgelegd om bij deze avond aanwezig te kunnen zijn.

Stoelbekleding workshop door Jan van Hoof

resized autobekleding DSC 0934Jan van Hoof uit Someren zit al bijna heel zijn leven in de automobile branche en is een resized DSC 0928aantal jaren geleden voor zichzelf begonnen. Uit alles maak je op dat hij echt liefde voor zijn vak heeft. Aan de hand van diverse voorbeelden laat Jan zien hoe een stoel is opgebouwd en wat er bij komt kijken om een oud, versleten en doorgezakt exemplaar weer in nieuwstaat te brengen. Zijn hele verhaal is doorspekt met foefjes en trukjes om zo’n karwei te klaren. Velen van ons hebben misschien wel eens een stoel uit elkaar gehaald en hebben toen ongelofelijk zitten prutsen met die metalen krammetjes. Vaak worden deze door de hobbyist vervangen door tyraps. Echter niet bij Jan, hij heeft hiervoor een speciale krammentang en voordat je met je ogen hebt kunnen knipperen, zit zo’n kram weer keurig op zijn plaats. Ook voor het stikken van de stof en het voorkomen dat het daarbij scheeftrekt heeft Jan zo zij speciale methodes en resized DSC 0923het resultaat is werkelijk verbluffend. Als speciale demo had Jan een Amazon stoelzitting meegebracht met een ritsluiting in het midden. Het linker deel was origineel en het rechter deel was door hem vernieuwd. Alle stiknaadjes zaten weer op de juiste plaats en het leek wel of deze zitten rechtstreeks uit de fabriek kwam.

Jan had twee auto’s op pad gestuurd richting Elshout om zijn verhaal te ondersteunen. Een Mercedes en een Volvo 264. Laat nou net de Volvo stilvallen met pech onderweg…….  Maar de Mercedes wist de aanwezigen te overtuigen dat we hier met een echte vakman te maken hebben en zijn prijzen vallen alleszins mee. Naast stoelbekleden kun je bij Jan ook terecht voor de overige interieurdelen als dashboard, hemel en deurpanelen.

Vermeld moet worden dat Jan nog nooit een dergelijke technische avond verzorgd had. Hij kwam dan ook een beetje schoorvoetendresized DSC 0933 op gang maar naarmate er meer vragen uit het publiek kwamen ging het verhaal allengs beter. Bij de tweede groep was Jan van Hoof helemaal in zijn element en bijna niet meer te stoppen. Jan, dank je wel dat we een echte vakman zo op zijn vingers hebben mogen kijken (website: www.jvhautomobielbekleding.nl).

Rondleiding door het VKO

resized autobekledingDSC 0930Voor veel leden was dit de eerste fysieke kennismaking met het VKO. Iedereen kent het VKO van het VKM en de webshop bestellingen maar alles met eigen ogen aanschouwen is toch een hele andere ervaring. Het VKO had al ervaring opgedaan met rondleidingen op een nieuwe ledendag maar de invasie van Regio Zuid met een kleine 60 man was voor en toch ook wel even schrikken. Na wat improvisatie en indeling in kleine groepjes van 7 a 8 man werd den de rondleidingen verzorgd in dit walhalla voor sleutelaars. In het VKO liggen onderdelen op voorraad die je niet zo snel zult aantreffen bij commerciële aanbieders. Na de verbouwing en wat andere aanpassingen draait het VKO inmiddels weer heel erg goed. Recentelijk is ook een grote partij overgenomen van onze Belgische zusterclub en daar moet nog heel veel van geïnventariseerd en gesorteerd worden. Ook werd uitleg gegeven waarom het belangrijk is om bij bestellingen het juiste codenummer op te geven. Codenummers zijn te vinden in de onderdelenboeken die zowel in boekvorm als op USB stick verkrijgbaar zijn.

Tot slot dank aan het VKO (Carel, Peter, Maarten, Wilbert en de overige medewerkers wier naam ik even vergeten ben) voor de geboden gastvrijheid.