Technische avond Regio Oost 21-11-13 bij Dries Bakkenes

Wij als klassieke Volvo rijders koesteren onze auto's en willen ze graag zo goed mogelijk houden. Ook de roestduivel moet op grote afstand gehouden worden. Roestpreventie dus. Daar gaat deze technische avond van november over.

fluit-film dries-bakkenes 01Vrijdagavond 21 november 2013; op de weg naar Barneveld is het donker en winderig en het is even zoeken waar precies op de Valkseweg de ingang is naar Dries Bakkenes. Maar dan zien we het, het hek staat open en er staat een flinke rij klassieke Volvo's. Hier moeten we zijn. Weer even zoeken waar de ingang is, maar dan is het duidelijk: een deur met "Volvo Klassiekers" laat niets te raden over.
Binnen vinden we Dries Bakkenes met nog een aantal mannen aan de koffie. We worden uitgenodigd aan te schuiven en van de lekkere koeken te genieten. Ondertussen komen er steeds nieuwe deelnemers bij en moet Dries steeds koffie blijven aanvullen. De koeken gaan hard. Uiteindelijk zijn alle ruim twintig deelnemers wel aanwezig en kan de voorlichting beginnen.
Na een openingswoord van Marc Harleman vertelt Dries eerst hoe hij aan de producten voor roestbehandeling, Fluid Film, is gekomen. Eigenlijk heel toevallig: er was een Duitse dame die haar Kattenrug bij Dries in onderhoud wilde hebben. Dries zag dat er een kaal plekje bij een spatbord zat, en zei dat ze daar iets aan moest doen, anders zou het zeker gaan roesten. Ze beloofde er 'iets op te smeren'. Na de winter kwam ze terug met de auto en het plekje zag er nog steeds kaal, maar als nieuw uit. "Wat heb je daar nou opgesmeerd?" Dat bleek nu Fluid Film, en ze kon dat ook leveren. Zo is het begonnen en het is nog steeds een succesverhaal. Fluid Film heeft de wonderlijke eigenschap om te 'kruipen'. Het werkt zich zo ook onder de roest tot op het blanke metaal en sluit daarmee de roest af. Het kruipt zo sterk dat je het door de naden heen ziet komen, zelfs na jaren. Dat lijkt loze verkooppraat, maar Dries heeft foto's van een auto die hij na vijf jaar heeft laten stralen. De Fluid Film die nog in de balken zit, komt na het stralen door de naden naar buiten en verdeelt zich over het blanke metaal.
Dan vertelt Dries welke producten je moet gebruiken. Er is Fluid Film in spuitbussen, heel handig voor de doe-het-zelver, en het is er in losse literverpakkingen. Alle producten zijn bedoeld voor in holle ruimten of onder de auto. Je kunt er ook niet overheen verven.
Dan wordt het tijd voor een demonstratie. Er staat een 245 op de brug. Dries neemt een endoscoopcamera waarmee hij in de kokerbalken kan kijken. We mogen even meekijken en zien vooral wat onscherpe vlekken. Die rode vlekken zijn roest, en dat is ruim aanwezig.
Dan neemt hij een spuitbus met een lange slang, stopt die in de kokerbalk en spuit een ruime hoeveelheid Fluid Film in de balk. Het komt er door de gaten weer uit. Dat gaat niet meer roesten. Aan de andere kant doet hij dat met een professionele spuit op perslucht zoals hij die zelf gebruikt. Voor de onderkant van de auto gebruikt hij het zelfde product, maar dan in verdunde vorm. Dat dringt door de bestaande tectyl- of bitaclaag heen en vult daarmee alle barstjes die in die lagen plegen te ontstaan. Uiteindelijk komt er een, ook flexibel blijvende maar wel drogende, afwerklaag overheen.
Je kunt het uitstekend zelf doen, maar het is wel een enorme kliederboel want het spul komt door alle gaten naar buiten. Nu is dat geen probleem, behalve dan dat kliederen, want het is een natuurlijk en afbreekbaar product en niet agressief. Je veegt het zo van de lak af en die gaat er nog van glimmen ook.
Dries kan de hele operatie ook verzorgen. Verder levert hij alle materialen om het zelf te doen, ook de professionele spuiten. Vanavond met flinke kortingen, en daar wordt gretig gebruik van gemaakt.
Na de demonstratie is er nog gelegenheid om met frisdrank en lekkere hapjes na te praten. Uiteindelijk gaan we gewapend met een spuitbus weer naar huis. Onze klassieker kan vertroeteld worden.
Dries, hartelijk dank voor de gastvrijheid en de duidelijke voorlichting.

fluit-film dries-bakkenes 02 fluit-film dries-bakkenes 03 fluit-film dries-bakkenes 04 fluit-film dries-bakkenes 05 fluit-film dries-bakkenes 06