Technische dag regio Oost bij Lukkien Autobekleding te Apeldoorn

technische-dag-Lukkien_01Zaterdag 24 november was regio Oost te gast bij Lukkien Autobekleding te Apeldoorn. Zo'n 20 Volvoliefhebbers werden ontvangen met koffie en cake, waarna Manfred Lukkien een presentatie hield over zijn bedrijf. Reeds opgericht voor de tweede wereldoorlog als tenten- en zeilmakerij, is het inmiddels uitgegroeid tot een zeer groot en veelzijdig bedrijf. Een zeer belangrijk en bekend onderdeel is het bekleden en herstellen van autostoelen en -interieurs, maar daarnaast is het bedrijf gespecialiseerd in het aanpassen van autostoelen voor mindervaliden, het inbouwen van open daken en multimedia en worden stoelen voor medische bedrijven (bijvoorbeeld tandartsstoelen) bekleed en op maat gemaakt. In de presentatie wordt uitgelegd hoe het proces van leerlooien verloopt, met welke materialen er gewerkt wordt en wat er allemaal komt kijken bij het bekleden van een (oldtimer)interieur. Zo zijn nieuwe hoezen voor een autostoel soms relatief simpel te vervangen, maar het veelal verpulverde schuim van de stoel zal er voor zorgen dat de pasvorm van een nieuwe hoes niet mooi zal zijn. Bij Lukkien is veel materiaal aanwezig, zodat een autostoel vanaf het frame naar wens opgebouwd kan worden.

technische-dag-Lukkien_04Na de presentatie is het tijd om de werkplaats te bekijken. Naast enkele tafels met professionele naaimachines is de ruimte flink gevuld met rollen (kunst)leer en diverse soorten schuim. In de achterste ruimte is plaats voor de auto's; veelal mooi gerestaureerde exemplaren die opnieuw bekleed worden, maar er staat ook een Amerikaan waarbij nieuw en spierwit vinyl op het dak geplaatst is en er staan enkele bijzondere Saab's van Lukkien zelf. In een ontspannen sfeer is er genoeg tijd om rond te kijken, bij te praten, vragen te stellen over de bekleding van onze Volvo's en onderhoudsproducten voor de bekleding aan te schaffen.

 

 


technische-dag-Lukkien_06Als sluitstuk van de rondleiding mag iedereen zelf aan de slag; uit een groot stuk leer worden nauwkeurig vierkante lapjes geknipt, die vervolgens door Lukkien aan een rits gestikt worden. Daarna mogen wij achter de naaimachine plaatsnemen om de lapjes rondom aan elkaar te stikken, waardoor uiteindelijk een sleuteltasje ontstaat. Het valt nog niet mee om de machine onder controle te houden en een mooie rechte lijn te maken!

 

 


Er wordt nog wat nagepraat en dan gaat iedereen tevreden weer huiswaarts. Een gezellige maar zeker ook leerzame dag en een adres om in je achterhoofd te houden!

Voor meer info: www.lukkien-autobekleding.nl

technische-dag-Lukkien_02 technische-dag-Lukkien_03technische-dag-Lukkien_05 technische-dag-Lukkien_07 technische-dag-Lukkien_09 technische-dag-Lukkien_08