Sleuteldag Regio Oost bij garage Janse in Elburg, 3-10-2015

sleuteldag-Janse-2015 06Het is een goede gewoonte geworden om in het najaar een sleuteldag te houden bij garage Janse in Elburg. En zo komt het dat ook dit jaar op zaterdag 3 oktober de verenigingsvlaggen wapperen op de hoek bij garage Janse.

Als we al wat later in Elburg arriveren, het is tenslotte zaterdag, zien we behalve de wapperende vlaggen al wat klassieke Volvo's. Veel zijn het er dit keer niet, het is rustig. Misschien door het mooie weer, of zijn onze Volvo's inmiddels zo goed verzorgd dat er niet meer te sleutelen valt? Toch staan er een paar auto's op de brug. Een grijze kattenrug. "Wat ben jij aan het doen?" "Bandenspanning aan het meten." Tja, zo kan het ook, en dan hoef je niet te bukken. En als er nou toch een brug beschikbaar is...
Maar even verder wordt er wel echt gesleuteld.

sleuteldag-Janse-2015 01Een groene Amazon staat lekker buiten in het zonnetje met een gereedschapskist er geopend naast. Dit ziet er serieus uit. De motor blijkt olie te lekken, het komt langs de olievuldop naar buiten. Het lijkt of er ergens overdruk in de motor ontstaat. Ligt het niet gewoon aan het afsluitrubber van de dop? Nee, dat is natuurlijk als eerste vervangen. Maar het blijft. Inmiddels is de compressie gemeten om te kijken of de zuigers lekken en zo druk in het carter opbouwen. Nee, allemaal binnen de normale waarden. Vervolgens is de carterontluchting gecontroleerd en schoongemaakt. Dus daar zal het ook niet aan liggen. Dan wordt nu als laatste het klepdeksel verwijderd en worden de kleppen gemeten en zonodig bijgesteld. Ze blijken goed te staan. Het blijft een raadsel. Als laatste wordt de slang van de vuldop in plaats van aan het luchtfilter nu direct aangesloten aan het spruitstuk. Het idee is dat door de hogere onderdruk in het spruitstuk de oliedamp beter afgezogen wordt. De slang van de carterontluchting die daar eerst was aangesloten gaat nu naar het luchtfilter. Benieuwd of het allemaal gaat helpen. We zullen het nu niet weten, pas na een tijdje rijden merk je het. Er wordt wel een fles wijn ingezet die open mag als het gelukt is.


Verder wordt er nog gewerkt aan een kapotte uitlaat, er is een auto die niet wil overschakelen van benzine naar gas, of omgekeerd, er is aan de ruitenwisseraandrijving gewerkt en er wordt een PV444 doorgesmeerd. Dat gaat ook een stuk prettiger op de brug.


En dan is het lunchtijd en dan....ja, dan is het weer zo ver: dan verschijnt weer de traditie in de vorm van schalen heerlijke kibbelingen en nieuwe haring. De aanwezigen laten het zich goed smaken. Zoals de heer Janse zegt: "het is nou eenmaal traditie geworden, dus dit houden we er in." Dat wordt door ons van harte ondersteund!


Ondertussen is er behalve de klassieke Volvo's nog een tweetal C70 cabrio's verschenen voor de garage. De ene is een soort champagne en de andere een lichtblauw metallic kleur die in Nederland heel zeldzaam is. Er zijn er nu drie van bekend. En dat levert een aardig incident op: een van de aanwezigen heeft een van de andere lichtblauwe cabrio's aan zijn vrouw gegeven. En hij verkeerde in de veronderstelling dat hij de enige in Nederland had. Nu komt hij met zijn Amazon naar de sleuteldag en ziet daar ineens die cabrio. Wat doet zijn vrouw hier nu, zo'n 50 kilometer van huis, ze ging toch boodschappen doen? Dan wordt het raadsel opgelost en de eigenaren wisselen adressen uit. Eén is er wel een illusie armer, hij heeft dus niet (meer) de enige in Nederland.


sleuteldag-Janse-2015 05En dan is het halverwege de middag wel afgelopen. De aanwezige dames zitten heerlijk in het zonnetje buiten, en binnen wordt de heer Janse van harte bedankt door Klaas Veneberg.
Ondanks de relatief geringe opkomst was het een zeer geslaagde sleuteldag. Met dank aan de gastvrijheid van de familie Janse. Wij gaan nog even als toerist het mooie Elburg verkennen.

 

 

 

 

 

 

 

sleuteldag-Janse-2015 02 sleuteldag-Janse-2015 03 sleuteldag-Janse-2015 04