Sleuteldag regio Oost bij garage Janse, 04-10-2014

sleuteldag-Janse-2014-01Het is inmiddels een goede traditie geworden om in het najaar gastvrij onthaald te worden door de familie Janse in Elburg voor de tweede sleuteldag van het jaar.

Elburg, zaterdag 4 oktober; de parkeerplaats van Volvo Garage Janse staat nu eens niet vol met mooie nieuwe auto's maar met gekoesterde Volvo klassiekers. Kattenruggen, Amazons, P1800, 240, 260 en zelfs een verdwaalde 740. Kortom zo ongeveer het hele scala is aanwezig. Er gaat gesleuteld worden, het is immers een 'sleuteldag', maar vooral ook veel bijgepraat en bij elkaar gekeken hoe alles er uit ziet.
Binnen zijn de bruggen inmiddels bezet. Op één brug staat een groene Amazon met een merkwaardig probleem: de handremkabel maakt een vreemd geluid, en gevoel, als je hem aantrekt. Alsof het ergens tegenaan loopt of even haakt. Onder de auto is aan de kabel eigenlijk niets te zien, alles loopt netjes zoals het hoort. Dan toch maar een ín de remmen gekeken: trommel er af, en ja hoor, daar is zichtbaar wat er aan de hand is. De handremkabel haakt even achter een van de trekveren van de remschoenen. De trekveer zit verkeerdom gemonteerd en steekt daarmee iets uit in de richting van de kabel. Veer omkeren, trommel er weer op, en klaar is de klus. Zoiets doe je thuis niet zo gemakkelijk zonder brug.


Ergens anders is iemand bezig de contactpuntjes te vernieuwen. Maar nu blijkt dat de nieuwe puntjes net een andere aansluiting hebben. Met een kunstgreep wordt dit ook weer opgelost en kan de auto weer prettig snorrend de weg op.
En bij de 740 ligt de deur open en er hangen allemaal draden en stekkers uit. Dat zijn we met onze oudere typen niet gewend. Gelukkig ook maar, want wat er niet in zit gaat ook niet stuk. Hier dus wel: de elektrische ramen doen het niet meer. De schakelaar is waarschijnlijk kapot en er is nu geen andere. Maar hij wordt nog weer even opgelapt en doet het nu, maar hoe lang?
Tussen al het gesleutel door wordt er vooral ook veel bijgepraat. De heer en mevrouw Janse lopen zoals altijd geïnteresseerd rond, en ook onze trouwe TC-er Gerrit Marcus is hoorbaar en zichtbaar van de partij met goede raad en hulp.


sleuteldag-Janse-2014-09En dan....tatááá: daar is de traditie weer. Een tafel gedekt met heerlijke kibbelingen en haring. Elburg visstad!! Daar wordt alle gereedschap wel even voor weggelegd en het wordt opvallend stil. Na de vis zijn de meeste klussen wel geklaard. We hebben zelf nog een vraag over een raar geluid dat we al een hele tijd niet kunnen thuisbrengen. Vorige keren al op de brug gekeken en alles leek normaal. Nu kijkt Gerrit nog eens mee, en dan blijkt het oog van de meester toch weer onvervangbaar: er blijkt toch bijna onzichtbaar ruimte te zitten in een paar bouten en een rubber die de achteras moeten localiseren. Thuis zijn die bouten, ergens in de auto verstopt, wel aan te draaien.
En dan, op het laatst, komt nog een lid met een mooi uitziende Amazon de brug op rijden. Hij heeft de auto drie dagen geleden gekocht en wil hem ook wel eens van onderen zien. Wij kijken natuurlijk gezamenlijk mee. Het ziet er in het algemeen netjes uit, alleen de naden van de deuren zien er wat vreemd uit. En natuurlijk hier en daar een roestplek die aandacht verdient. Maar het lijkt geen verkeerde aankoop.
Halverwege de middag is het wel zo'n beetje gedaan. Met een dankwoord, iets lekkers en een bos bloemen voor de heer en mevrouw Jansse wordt de middag afgesloten en gaan we in het mooie stadje Elburg nog van het prachtige najaarsweer genieten.
Het was alles bij elkaar weer een zeer geslaagde, gezellige, en vooral ook nuttige sleuteldag.

 

 

 

 

 

 

 sleuteldag-Janse-2014-02sleuteldag-Janse-2014-03 sleuteldag-Janse-2014-04 sleuteldag-Janse-2014-05 sleuteldag-Janse-2014-06 sleuteldag-Janse-2014-07 sleuteldag-Janse-2014-08 sleuteldag-Janse-2014-10 sleuteldag-Janse-2014-11 sleuteldag-Janse-2014-12