Sleuteldag Regio Noord en Oost tezamen, 13-4-2013 bij Furness Car in Zwolle

AV Furness 2013 01Ergens in het grensgebied tussen Regio Noord en Regio Oost ligt de plaats Zwolle. Die locatie is niet toevallig vandaag het toneel van een sleuteldag van de Volvo Klassieker Vereniging op zaterdag 13 april 2013. Vandaag houden Regio Noord en Regio Oost tezamen een sleuteldag. Een experiment. Zowel voor de regio's als voor gastheer Furness Car te Zwolle.

Het was al aangegeven in de uitnodiging: het bedrijf is slecht bereikbaar door wegwerkzaamheden. Dat begint al op de snelweg waar wordt aangegeven dat we eigenlijk een andere route moeten nemen omdat de ringweg is afgesloten. We zijn eigenwijs en volgen de aanwijzingen uit de nieuwsbrief, en gelukkig gaat het goed al staan we natuurlijk wel net in de verkeerde rijstrook bij het stoplicht. We moeten de achteringang zien te vinden, en even is dat even lastig, maar dan zien we op een groot bord dat Furness Car naar rechts is. En als we het al niet gesnapt zouden hebben, dan gaven de Volvo vlaggen ons wel aan waar het was.
Vervolgens even zoeken welke ingang we moeten hebben, er zijn ook borden met 'Landrover', en dan staan we binnen in een ruime hal met een flink aantal bruggen, en zo mogelijk nog meer klassieke Volvo's. Naast een paar mooie grijze Kattenruggen zien we Amazons en een 245, en iets apart staat nog een fel oranje 1800 ES in Amerikaanse uitmonstering. Deze blijkt later van de eigenaar van de zaak te zijn.
Furness 2013 01We kijken even rond naar de mensen die bezig zijn, maar ondertussen bereikt ons de geur van soep en als we die volgen, komen we in de kantine die gezellig vol zit met etende mannen. Een grote pan soep en een grote doos met heerlijke broodjes. Dat is een verrassing! We waren wat aan de late kant, maar zo te zien wel prima op tijd! Een goede gelegenheid om wat bekenden van onze regio te begroeten en meteen kennis te maken met leden van de andere regio. Tenslotte zijn we allemaal klassieke Volvo liefhebbers onder elkaar, en dat verbroedert uitstekend!


AV Furness 2013 10Na de lunch dan toch eens gaan kijken wat er zoal gebeurt. Er wordt doorgesmeerd, olie ververst, en worden kleppen gesteld en een dynamo wordt doorgemeten. Hij blijkt perfect in orde! En ondertussen wordt er gepraat en bij elkaar onder de motorkap gekeken, altijd gezellig en leerzaam.
Ergens komt de vraag: "wie kan er even helpen om een carburateur van een Amazon af te stellen?" Daar is wel hulp voor te vinden. De auto blijkt al heel lang niet op benzine te hebben gereden. Daar is wel een reden voor: zodra hij op benzine wordt overgeschakeld, slaat hij af zodra er gestopt wordt. En als je maar lang genoeg niet op benzine rijdt wordt dat probleem echt niet minder! Maar de oplossing is simpel in dit geval: de schroef voor de gasklep aanslag wat aandraaien en het toerental loopt al op. Vervolgens het mengsel goed afstellen (nu even op het gehoor, maar dat werkt best) en de auto loopt weer redelijk stationair op benzine. Een andere deelnemer wijst de eigenaar er op dat er geen filter in de benzine aanvoerleiding zit. Zo krijg je al het vuil uit de tank in je carburateur en kunnen de sproeiers ineens verstoppen. Gelukkig is dat nu niet het geval maar het is inderdaad verstandig er snel een filtertje in te zetten. Voor de kosten hoef je het niet te laten. En een tank verse benzine is ook geen overbodige luxe, deze zat er al meer dan een jaar in. En dan natuurlijk regelmatig even op benzine rijden, anders verdroogt de benzinepomp ook nog. Nu hij weer behoorlijk loopt moet dat geen probleem zijn. Zo wordt op dit soort dagen kennis en ervaring uitgewisseld, en helpen de deelnemers elkaar. En als je zelf niet zo ervaren bent leer je toch iedere keer iets.
We praten nog even na met de coördinatoren van de regio's en iemand van Furness Car. Het was een experiment om samen zo'n dag te organiseren, zowel voor de regio's als voor Furness Car. Soms komen er uit één regio niet zoveel mensen en dan is het jammer, ook voor het gastbedrijf, om al die moeite te doen al zullen de deelnemers daar waarschijnlijk anders over denken. Maar in dit geval was de opkomst zeer groot. Een duidelijk succes, experiment geslaagd! Met dank aan de regio coördinatoren en Furness Car voor de perfecte organisatie en de grote gastvrijheid. Een geslaagde dag!.

 

AV Furness 2013 02 AV Furness 2013 03 AV Furness 2013 04 AV Furness 2013 05 AV Furness 2013 06 AV Furness 2013 07 AV Furness 2013 08 AV Furness 2013 09 Furness 2013 02 Furness 2013 03