Sleuteldag Garage Scholten te Ede

Zaterdag 9 april, sleuteldag bij garage Scholten in Ede.

Sleuteldag_Ede_09-04_Jon-Noomen-10Als we bij garage Scholten in Ede aankomen, denken we even dat we bij de verkeerde Volvo-dealer terecht zijn gekomen. Rijen dik staan de nieuwe Volvo modellen op de parkeerplaats. Een goed teken, of zijn het juist zoveel onverkochte Volvo's? We zullen het niet weten. Maar gelukkig, dichter bij de ingang van de werkplaats zien we ook een aantal klassieke Volvo's staan. Een paar Kattenruggen, Amazons en een 144. We zijn toch bij het goede adres! Als we onze klassieker er bij gezet hebben, worden we meteen aangesproken door een van de aanwezigen en we praten al wat bij over onze auto's. Gezellig is dat toch!Sleuteldag_Ede_09-04_Tom-Steverink-02Binnen wordt al druk gesleuteld. Bij een mooie Amazon zijn een paar mannen samen met de eigenaar bezig met kleppen stellen. En op een van de bruggen staat een Amazon Combi zonder achterwiel. Daar worden de draagarmen weer lekker in de lak gezet. Ziet er meteen een stuk aantrekkelijker uit, en wat gaat dat lekker makkelijk zo op de brug! Terwijl de eigenaar lekker rustig doorwerkt, ontstaat er bij een paar kijkers natuurlijk een discussie over wat nu het beste is om op je chassis en draagarmen te smeren. Ieder heeft toch een eigen voorkeur, en andere ervaringen. Waarschijnlijk zullen we nooit weten wat het ultieme middel is, maar als je er zelf goede ervaringen mee hebt, is het goed.

 

 

Sleuteldag_Ede_09-04_Jon-Noomen-11Op een andere brug staat een prachtige Kattenrug. Daar wordt aan het periodiek onderhoud gewerkt. Een van de leden helpt de eigenaar met het doorsmeren, want de slang schiet steeds van de smeernippel, en nu kan de één hem er op drukken, en de ander kan pompen. Werkt perfect en het is nog gezellig ook! Zo kijk je ook weer eens bij elkaar hoe het daar allemaal zit.
Intussen is er een 1800 ES de brug opgereden. Hij heeft last van benzinestank en nu kan er onder de auto gekeken worden waar dat vandaan komt. Alles is droog, de tank, de slangen, benzinepomp, nergens lekt er iets. Aan de onderkant is niets te vinden. Dan zal verder gezocht moeten worden aan de binnenkant. Een tip van een van de aanwezigen: kijk eens naar het klepje bovenop de tank waar de vlotter van de benzinemeter zit. Dat wil ook wel eens lekken of zweten als de tank te vol zit. Goed idee, gaat gebeuren.

 

 

 

Sleuteldag_Ede_09-04_Jon-Noomen-02Bij de Amazon zijn de kleppen nu gesteld, en zijn ook al nieuwe puntjes gemonteerd. Maar nu is er een probleem: de startmotor doet het niet meer. Kijken, proberen, draadjes los en controleren. Hij blijft weigeren. Meer mensen bemoeien zich er mee. "Staat er echt wel spanning op de draad naar het startrelais?" Op zoek naar een proeflampje, niet te vinden, maar gelukkig is er de gereedschapskist van onze regio en daar zit een multimeter in. Er staat spanning op de draad, dus dat is het niet. Dan een nieuwe discussie: "zat de draad nu op de bovenste of onderste aansluiting?" De meeste kiezen voor de bovenste, die lijkt het meest logisch. Mis! Het werkt niet. Dan toch de onderste? Jawel, en hij doet het weer. Wat er aan de hand was, zullen we helaas niet meer ontdekken. De drie mannen gaan nog even verder, want nu moet de ontsteking afgesteld worden. Even later is er het volgende probleem. De ontsteking laat zich moeilijk afstellen omdat bij toename van het toerental de vacuümvervroeging in komt. Is die wel goed? Ja, maar je moet bij het afstellen de vacuümvervroeger ook afkoppelen. Aha! En nu gaat het perfect.
Sleuteldag_Ede_09-04_Tom-Steverink-04Als alles klaar is, staan we nog even met de eigenaar van deze Amazon te praten. Hij vertelt dat hij de auto pas kort heeft, en voor het eerst op deze sleuteldag komt. Toen hij wat onzeker binnenkwam, werd hij meteen opgevangen en waren een paar andere leden direct bereid om hem te helpen met de klussen. Kijk, dat is nu precies waar het met die sleuteldagen, en met onze vereniging om gaat: lekker gezamenlijk met je auto's bezig zijn waarbij het volstrekt onbelangrijk is of die auto nu heel mooi is of niet. Zolang je er maar plezier van hebt!
Inmiddels zijn op de andere bruggen ook nog diverse auto's lekker vertroeteld, en wordt het langzamerhand tijd om naar huis te gaan. Met een tevreden gevoel over een geslaagde sleuteldag. Garage Scholten: hartelijk dank voor de gastvrijheid!

Regio Oost.

Sleuteldag_Ede_09-04_Jon-Noomen-01 Sleuteldag_Ede_09-04_Jon-Noomen-03 Sleuteldag_Ede_09-04_Jon-Noomen-04 Sleuteldag_Ede_09-04_Jon-Noomen-05 Sleuteldag_Ede_09-04_Jon-Noomen-06 Sleuteldag_Ede_09-04_Jon-Noomen-07 Sleuteldag_Ede_09-04_Jon-Noomen-08 Sleuteldag_Ede_09-04_Jon-Noomen-09

Sleuteldag_Ede_09-04_Tom-Steverink-01 Sleuteldag_Ede_09-04_Tom-Steverink-03 Sleuteldag_Ede_09-04_Tom-Steverink-05 Sleuteldag_Ede_09-04_Tom-Steverink-06 Sleuteldag_Ede_09-04_Tom-Steverink-07 Sleuteldag_Ede_09-04_Tom-Steverink-08