Mit ‘m Buckel in die Harz...

Reisverslagje van een korte trip naar de Harz in Duitsland met onze Katterug.

HARZ 019Via de A1 voorbij Hengelo is het nog ca 2 uurtjes oostwaarts flink doorstomen op de Autobahn langs Osnabruck. Voor Hannover sla je linksaf en vervolgens rij je binnendoor via Hameln (de rattevangerstad), zo het natuurgebied van de Harz in.
Moet gezegd worden dat het een prachtig gebied is met heel veel groen en ook flinke heuvels. Ons onderkomen lag op ca 700 m hoog in het wintersportgebied van Hohegeiss, ca 12 km achter Braunlage en pal op de grens met voormalig DDR. Overblijfselen uit de achterlijke tijden van voor de "Wende" zijn nog steeds duidelijk waarneembaar aan restanten van hekwerk, uitzichttorens etc. in het landschap. Wat kunnen mensen het leven elkaar toch onmogelijk maken soms. Goed dat het hier intussen allemaal stukken beter gaat.
HARZ 074De schitterende kronkelwegen nodigen uit tot het maken van mooie tourtochten, waarbij het tevens een groot genot is om in de vele schilderachtige plaatsjes "Pause zu machen" voor koffie met Torte. Meest opvallend hierbij zijn de zg "Windbeutels", mega groot voorzien van vruchten en ruim slagroom, waardoor je de rest van de dag niet meer hoeft te eten. Maar wel lekker!
Zelf bezochten we oa. de plaatsen Braunlage, Wernickerode en vooral niet te vergeten Unesco werelderfgoed Goslar. De vele stoomtreintjes rijdend door het gebied zorgen ervoor dat je jezelf waant in een gebied van "Fleischmann of Marklin " in het groot.

Â

HARZ 033Opvallend zijn de talloze vaak mooi gerestaureerde vakwerkhuizen. Naast het rondrijden en taart eten kun je er verder ook prachtig wandelen. De tocht via de zg "Hexenstieg"-route naar de "Brocken", de hoogste berg (1140m) van de Harz is bijvoorbeeld een hele mooie, die je na afloop in de kuiten blijft voelen.
Kortom, ons is het goed bevallen om de Harz zo voor een paar dagen te bezoeken, waarbij op te merken dat onze Buckel-Volvo wel heel erg goed past in dit idyllische landschap.

Anja & Klaas