Bezoek aan het Stoomtreinendepot/museum te Beekbergen

Op zondag 20 mei tegen een uur of 11 verzamelden we ons op het perron voor een bezoek aan de remise en het spoorwegemplacement. De zon scheen lekker, wat erg meehelpt bij een buitenactiviteit.

In twee groepen kregen we een rondleiding. Wij begonnen in de loods waar verschillende (alles stond vol) stoomtreinen stonden in allerlei stadia van "ontbinding". We werden wel gewaarschuwd nergens tegenaan te gaan staan, omdat het nogal eens vet kon zijn. De sleutels en krikken die voor dit soort giganten worden gebruikt zijn wel een slag groter dan die wij gebruiken. En als je eens rechtop in het voorste deel van een stoomketel staat, besef je hoe groot die dingen zijn. Het op stoom brengen van een grote stoomtrein duurt dan ook 14 uur. Het is dus niet instappen en weg wezen. Vooraf moet alles gepland worden, waar tanken we water bij, hoe lang gaan we rijden en hoeveel kolen nemen we mee. De Veluwse Stoom Maatschappij word gerund door vrijwilligers, dat zegt natuurlijk wel wat over de betrokkenheid van de mensen. Als je wilt kan je ook een trein huren voor een speciale gelegenheid. Ze zijn eens voor een verjaardag naar Zuid Limburg gereden, alwaar de jarige Job met gasten opgehaald moest worden. Hierbij komt veel organisatie kijken, want er moet spoortijd gehuurd worden van de NS, ze moeten overal tussendoor gepland worden en getankt. Het moet erg leuk geweest zijn, zowel voor de jarige als voor het personeel, in ieder geval als je de verhalen mag geloven. Het was voor jong en oud leuk om hier eens tussendoor en vooral op te mogen lopen. Het was ook duidelijk te zien dat het om een rijdend museum ging, niet glimmend schoon maar echt vet en gebruikt.

Na dit verhelderende bezoek en een kijkje in de keuken van een groep spoorweg enthousiastelingen, zijn we in colonne naar speeltuin en restaurant de Brug in Eerbeek gereden aan het Apeldoorns kanaal. Hier lieten we de kinderen los in de speeltuin en hadden we zelf onder het genot van een drankje onze handen vrij. Natuurlijk werd een hoop geboomd over de Volvo's, waarbij ook bepaalde problemen aanschouwelijk werden bekeken. Fotoboeken van zowel auto's als kinderen werden bekeken en onderlinge relaties werden weer opgebouwd. Leuk als er een stel nieuwe leden bij zijn. Een lekker ontspannen dagje met een lekker zonnetje en een ontspannen sfeertje. Moeten we weer eens vaker doen zo een familiedag. Eigenlijk zijn de vrouwen en kinderen wat te weinig betrokken bij de vereniging, het blijkt toch dat de avonden die georganiseerd worden hoofdzakelijk door de mannen worden bezocht. Misschien dat een avond over bekleding ook wat van de dames trekt.

Maar als er iemand iets weet wat leuk is voor het hele gezin laat het ons even weten, kunnen we misschien wat mee doen. Onze telefoonnummers staan in het blad of via de site.

René Ruiter