LPG leidingen en installatie ivm APK keuring

 • Pieter
 • Onderwerp Auteur
 • Offline
 • Premium Member
 • Premium Member
Meer
08-05-2018 11:52 - 08-05-2018 11:53 #176805 door Pieter
ik heb een amazon met LPG ingebouwd. Staat ook netjes op het kenteken.
Aantal jaar geleden heb ik de auto een keer laten bekijken door een oldtimer specialist om wat zwakke plekken te ontdekken.

Een van de opmerkingen was: de leidingen liggen aan de buitenkant, in de wielkuip.
En dat klopt, de leidingen komen van de motor, door de wielkuip en duiken dan onder de bodem, ongeveer 20 cm uit de zijkant van de auto.

Auto heeft op dit moment geen APK, dus moet opnieuw laten keuren.
Mijn vragen:
- wat zijn de eisen van de plaatsing van de leidingen? En kan je zelf makkelijk dit verleggen en opnieuw aansluiten of beter over laten aan een specialist?
- ik wil mijn auto zo snel mogelijk een APK keuring laten ondergaan. Echter wil ik de verdamper etc voorlopig uitbouwen, tank blijft wel in de auto. Mag dit of moet de installatie volledig werken, aangezien dit als brandstof op het kenteken staat?

Ik kan deze vragen natuurlijk ook aan een LPG specialist stellen, maar misschien weet iemand op het forum ook het antwoord?
Laatst bewerkt 08-05-2018 11:53 door Pieter.

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Meer
08-05-2018 16:57 #176807 door René Minnebo
Beantwoord door René Minnebo in topic LPG leidingen en installatie ivm APK keuring
Als het op kenteken staat dan zou ik zeggen dat het geen probleem is. Wil je zonder lpg installatie laten keuren dan moet alles eruit ook de leidingen, althans dat was bij mijn Opel c ascona destijds in 1999 en bij mij mijn Volvo amazon combi die ik in 2009 aanbood hetzelfde verhaal. Of de regels zijn versoepeld weet ik niet. Denk het niet nl.

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

 • Rob Vijgenboom
 • Offline
 • Platinum Member
 • Platinum Member
Meer
08-05-2018 17:24 #176808 door Rob Vijgenboom
Beantwoord door Rob Vijgenboom in topic LPG leidingen en installatie ivm APK keuring
LPG leiding vanuit motorruimte door wielkuip naar onderzijde auto is bij mij ook het geval - is geen enkel probleem. Waarom die oldimer specialist daar wel een probleem in zag is mij een raadsel. RDW voorschriften verbieden dit niet en ik heb er bij mijn APK's nooit opmerkingen over gekregen.

1)
a) regelgeving omtrent de LPG installatie en leidingen vindt je hier RDW LPG eisen
b) als je ze om wat voor reden toch wilt verleggen, dan kan je dat zelf doen. Maar e.a. is ooit ingebouwd en goedgekeurd, dus waarom zou je ? (tenzij je zelf denkt dat een vorige eigenaar er aan heeft lopen klooien - dan voor je begint eerst even goed RDW regels doorlezen)

2) Indien LPG op het kenteken staat moet tijdens de APK de LPG installatie volledig aanwezig zijn, naar behoren zijn ingebouwd en werken. Er wordt dan niet naar benzine gekeken, omdat LPG de hoofdbrandstof is.

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Meer
08-05-2018 20:17 #176810 door Erik Ciesluk
Beantwoord door Erik Ciesluk in topic LPG leidingen en installatie ivm APK keuring
Voor de APK moet de auto op de brandstof lopen die in de papieren staat. Dus in jouw geval op LPG. Op benzine hoeft hij niet te lopen.
Als je nu de LPG installatie er (half) uit gaat halen, kan dat niet getest worden en kun je problemen verwachten. Je kunt de auto weer op benzine laten zetten, en daarna keuren, maar waarom zou je dat doen? Kun je niet beter de gasinstallatie aan de gang helpen en daarna naar de APK?

LPG leiding door de binnenkant (wielkant) van de wielkuip heb ik ook, en heeft nooit problemen opgeleverd. De LPG leidingen mogen niet ónder de auto uitsteken (mag niet het laagste punt zijn).

Ama '66 (deze moet 't worden - tigjarenproject), Ama '69 (daily; megasquirt injectie met ITB's), Duett '68 (daily), PV60 ca '49. Vroeger: 145S, Ama '67, Ama '69, 164E '74.

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

 • Pieter
 • Onderwerp Auteur
 • Offline
 • Premium Member
 • Premium Member
Meer
14-05-2018 20:55 #176873 door Pieter
Beantwoord door Pieter in topic LPG leidingen en installatie ivm APK keuring
dank u voor de antwoorden, zeker met het rdw document is het allemaal helder!

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.