Hoera, een katterug!

  • Floris van den Berg
  • Floris van den Berg's Profielfoto Onderwerp Auteur
  • Offline
  • New Member
  • New Member
Meer
12-08-2020 20:57 - 12-08-2020 21:00 #189692 door Floris van den Berg
Hoera, een katterug! is gemaakt door Floris van den Berg
Dag liefhebbers van ouderwetse degelijkheid en schoonheid!

De katterug is van jongs af aan een van mijn droomauto's geweest en nu ik toch een 'nieuwe' auto nodig had, de knoop maar eens doorgehakt en na wat sparen en zoeken iets gevonden wat binnen mijn (beperkte) budget past, hoezee! En nu ben ik dus de trotse bezitter van een mooie 544 met B18 motor in de prachtige beige lak/rood interieur combi! Ze heeft hier en daar haar plekjes, deukjes en wat kleine mankementjes, maar is nog helemaal origineel. En o wat een genot om in rond te rijden!

Ze zal dagelijks gebruikt gaan worden, zo'n 10K per jaar, dus er zal vast wel eens iets stuk gaan, maar ik ben gelukkig niet heel onhandig. Jaren geleden al eens een Opel Manta A gehad, waar ik alle reparaties zelf aan uitvoerde en ik hoop dit weer een beetje op te pakken met deze nieuwe schoonheid. :)

Groeten, Floris
Bijlagen:
Laatst bewerkt 12-08-2020 21:00 door Floris van den Berg.

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Meer
13-08-2020 11:26 #189698 door Hans Wassink
Beantwoord door Hans Wassink in topic Hoera, een katterug!
Hè Floris, welkom en een mooie auto! Ik wens je veel plezier en veilige kilometers.
Groeten Hans.

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Meer
14-08-2020 12:24 #189701 door Koen Sollie
Beantwoord door Koen Sollie in topic Hoera, een katterug!
Hallo Floris,
Mooie auto, gefeliciteerd!
Welkom en heel veel plezier er mee.
Groet, Koen

dagelijks vervoer: XC40, lekker toeren: Duett, meerjaren project: Amazon 1965 originele NL auto sinds juli 1978 m'n eerste eigen Volvo

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

  • Floris van den Berg
  • Floris van den Berg's Profielfoto Onderwerp Auteur
  • Offline
  • New Member
  • New Member
Meer
11-09-2020 21:17 #190070 door Floris van den Berg
Beantwoord door Floris van den Berg in topic Hoera, een katterug!
Bedankt Hans en Koen, dat plezier zit helemaal goed! :)

Vandaag (gelukkig vlak bij huis) het eerste probleem(pje) tegengekomen, van het ene op het andere moment een enorm kabaal/geratel in de cardantunnel... Heel langzaam en voorzichtig naar huis gereden en toen ik geparkeerd was vond ik 2 meter voor mijn auto een van de moerplaatjes van de voorste verbinding met de cardanas. Probleem meteen duidelijk dus, een bout losgeraakt waardoor het moerplaatje bij iedere omwenteling tegen de binnenkant van de tunnel sloeg. Borgplaatje en een van de bouten waren zo gevonden, waarna ik naar de plek waar het euvel begon ben gefietst en daar zowaar het andere boutje op straat terugvond, over mazzel gesproken!

Inmiddels zit de boel alweer in elkaar, maar dit had eigenlijk niet mogen gebeuren, normaal worden de bouten door de omgebogen lipjes van het borgplaatje op hun plaats gehouden. Ik vermoed dus dat men aan de as heeft gewerkt en verzuimd heeft de borging te vernieuwen, waardoor de boel los kon trillen... Voor nu heb ik het maar even opgelost door onder beide bouten een kartelring te zetten en de boel goed aan te draaien. Zo kan ik morgen tenminste naar mijn werk, maar zou dit goed genoeg zijn voor langere termijn? Of toch beter nieuwe borgplaatjes monteren?

Groet, Floris

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Meer
13-09-2020 09:51 #190080 door P. Hanot
Beantwoord door P. Hanot in topic Hoera, een katterug!
Dag Floris,

Wat een leuke aanschaf, zo een 544
Als je de 544 dagelijks wil gebruiken, zou ik persoonlijk toch eerder het accent leggen op roestpreventie (roest rust niet),
anders weet je over niet al te lange tijd niet meer waar je eerst moet beginnen met de (terug)instandhouding van dit voertuig.
Ik heb zelf een 544 die ik niet gebruik in de winter, maar roesten doen ze hoe dan ook, ook na een antiroestbehandeling en ook in de garage.
Behalve wat extra zorg die ze nodig hebben, zijn het hele prettige en betrouwbare klassiekers.
Veel plezier ermee.
Peter

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Meer
13-09-2020 12:48 #190086 door Han Misdom
Beantwoord door Han Misdom in topic Hoera, een katterug!
De boutjes van de cardan is inderdaad een probleem, althans de montage daarvan. Bij een Amazon kun je er redelijk goed bij maar bij een Kattenrug is er aan de versnellingsbakzijde eigenlijk net iets te weinig ruimte.
Bij mij liggen die borgplaatjes al lang bij het oud ijzer, zijn gewoon ondingen. Standaard worden er tegenwoordig borgmoeren geleverd. Officieel moet je die bij elke montage vervangen. Bij mij schiet dat er soms (lees bijna altijd) bij in. Als je bouten op de juiste manier vastdraait dan is er geen probleem, althans bij mij gaat dat al meer als 30 jaar goed en met de diverse oldtimers wordt meer als 20.000km per jaar gereden.

Een paar jaar geleden was ik te gast op een lezing van een architect van Vanderlande. Dat vertelde dat zijn bedrijf tandringen etc heeft afgezworen. Als je een bout met het juiste moment aandraait dan zit er net voldoende rek op de bouten (niet overrekken!) om te voorkomen dat ze loslopen.
Tja, inzichten veranderen in de loop der tijd......

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.