- Berichten: 5
PV544: van 6V gedeeltelijk naar 12V door extra accu
- Laurens Meurs (GAST)
- Nieuw lid
-
Ik ben reuze blij met mijn 'nieuwe' PV544 die ik voor semi dagelijks gebruik inzet, helaas heb ik niet veel ervaring met auto's of verstand van electro techniek, maar gelukkig ben ik best leergierig! Voor dit vraagstuk ben ik te groen om het zelf te doen en zal ik het werk moeten uitbesteden, maar met plezier zal ik er met mijn neus bovenop zitten. Ik weet enkele (professionele) techneuten die mij hierbij kunnen helpen, maar ben erg benieuwd naar jullie adviezen! Mocht er in Nederland een specialist bestaan, dan houd ik mij aanbevolen.
De vraag: mijn PV heeft een 6 volts electrische installatie. Ik heb geleerd dat men voor het inbouwen van 12V alarm + radio een paar dingen kan doen, wat raden jullie aan qua resultaat, ombouw gemak en niet helemaal onbelangrijk: de kosten?
-
1: een extra 12V accu plaatsen en deze via een 6V->12V omvormer laden,
-
2: een extra 6V accu in serie schakeling plaatsen en 2 circuits aanmaken: het bestaande circuit zit op slechts 1 accu aansluiten en het 'nieuwe' circuit op 2 accu's aansluiten,
-
3: De auto volledig ombouwen naar een 12V installatie.
Het eerste lijkt mij als leek het meest safe, maar ik weet niet of de laadtijd van de 12V accu dan te groot is, of de omvormer te veel vergt van de 6V installatie en of dit te veel ten koste gaat van bijv. lichtopbrengst?
Het tweede klinkt ook goed, als het kan. Kan het?

Het laatste werd door iemand voorgesteld als goede en niet al te ingewikkelde oplossing (naast een nieuw dynamo met ingebouwde spanningsregelaar en accu alleen lampjes en relais vervangen). Echter onderdelen als speedometer, ruitenwissermotors, etc. lijken na enig speurwerk ook voltage afhankelijk? Gesproken hebben we ook over 'ombouwsets' (met lampjes etc.), kent iemand deze?
Elke hulp wordt zeer op prijs gesteld!
Mvg, Laurens Meurs (Rotterdam)
Volvo PV544 uit 1960 (B16 - 6V - wit)
Graag Inloggen of een account aanmaken deelnemen aan het gesprek.
- Rene Brandt
-
- Platinum lid
-
- Berichten: 1146
een mp3 speler is ook geen probleem , deze kun je voeden met een 6>12 of 6>9v ombouw setje van nog geen 10 euro , het schema staat op dit forum.
de 2 accu"s , waar wil je ze laten?? kofferbak?
ombouwset , nooit van gehoord.
wel is het mogelijk alle 6v onderdelen te wisselen met die van een latere 544.
dynamo , startmotor , verlichting , ventilator ,brandstofmeter enz , enz.
is nog de vraag of alle bedrading geschikt is .
ook moet je rekening houden met de waarde van je auto , deze is door de modificaties niet origineel meer.
Graag Inloggen of een account aanmaken deelnemen aan het gesprek.
- Robert van Es (GAST)
- Premium lid
-
- Berichten: 120
Lastige vraag, maar volgens mij vergeet je een makkelijker optie:
- Een omvormer 6V-12V (volgens mij is dit hetzelfde als een 12V-24V omvormer; als ik de basislessen elektro van heeeeeeeel lang geleden probeer te herinneren is dit gewoon een trafootje met een 2 staat tot 1 wikkelingverhouding), en hierachter de 12V-verbruikers aansluiten. Hoef je niet te gaan zitten klooien met accu's etc. Want volgens mij moet je als je 2 accu's gaat gebruiken deze ook specifiek aansluiten met een regeling ertussen (in caravans etc. wordt dit natuurlijk heel veel toegepast).
Als je met 2 accu's gaat werken vrees ik dat je 6V-dynamo sowieso moeite gaat krijgen deze te laden en vol te houden.
Persoonlijk zou ik de dynamo vervangen door een 6V-wisselstroomgenerator (google maar even op "6V alternator"; op een Amerikaanse site zijn deze voor nog geen $ 100,- te krijgen). Hiermee weet je zeker dat je 6V systeem van voldoende "sap" wordt voorzien.
En even over je ombouwopties: Ombouwen naar 12V is natuurlijk helemaal mooi, maar zeer bewerkelijk. Aan je kabelboom hoef je volgens mij niets aan te passen; bij gelijkblijvend wattage van de gebruikers daalt de stroomsterkte (P=VxI) (volgens mij zou je redelijk straffeloos het wattage kunnen verhogen (heren elektrotechnici: verbeter mij s.v.p. als dit niet zo zou zijn)).
Je moet wel al je verbruikers aanpakken: alle lampjes uitwisselen (koplampen, stadslichten, richtingaawijzers etc., maar ook je binnenverlichting, dashboardverlichting, ruitenwissermotor, ventilatormotor etc.). Bovendien zou ik dan ook een 12V wisselstroomgenerator monteren.
Suc6,
Robert
Graag Inloggen of een account aanmaken deelnemen aan het gesprek.
- Leo Staats
- Premium lid
-
- Berichten: 133
@ Robert: Het is inderdaad een tijdje geleden. Ik wist niet dat er gelijkstroom transformatoren bestaan!
Groeten
Leo
Graag Inloggen of een account aanmaken deelnemen aan het gesprek.
- Laurens Meurs (GAST)
- Nieuw lid
-
- Berichten: 5
Optie 1: omvormer (met of zonder extra 12V accu) Stel dat wij enkel een 6V->12V omvormer gaan gebruiken, kan een alarm dan rustig een aantal dagen via de omvormer gevoed worden door de 6V accu? Zoals gezegd wil ik de auto semi-dagelijks gebruiken (enige auto, ik werk vanaf huis), dus het kan voorkomen dat de auto een paar dagen stilstaat. Het idee van een extra 12V accu in de kofferbak monteren was om het alarm van stroom te voorzien, maar als dit met 6V accu+omvormer geen probleem is, dan lijkt dit een ideale oplossing!
Daarom een vraag tussendoor: is een gemiddeld alarm systeem een energievreter?
Stel: alarmsysteem (12V - 40A), betrekkelijk nieuwe accu (6V - 390 A(E.N.) - 240A(DIN) - 84Ah) en bijvoorbeeld deze omvormer , zou de auto dan na zeg een week stilstaan nog willen starten?
Optie 2: twee serie geschakelde 6V accu's Heeft hier iemand ervaring mee? Dit werd ons aangeraden door een semi-professioneel sleutelaar wiens specialiteit is het tunen van auto's en inbouwen van radio- en alarmsystemen. Wij waren bijna voor deze optie gegaan, maar na het lezen van PDF uit originele post ben ik hier iets minder zeker van. Bijkomend voordeel is wel dat de auto dan met reguliere startkabels valt te starten.
Optie 3: ombouwen naar 12V Zojuist gelezen op www.sw-em.com/Vintage_Volvo_6V_to12V_conversion.htm hoe het volledig ombouwen van 6V naar 12V in zijn werk gaat, mooi project met dito resultaat, maar in ons geval te ingewikkeld/omvangrijk. Wellicht over een paar jaar?

Volvo PV544 uit 1960 (B16 - 6V - wit)
Graag Inloggen of een account aanmaken deelnemen aan het gesprek.
- Daan van Oosten Slingeland
- Platinum lid
-
- Berichten: 534
Radio's zijn zeker te krijgen voor 6 V, alarmsystemen weet ik niet zeker. Wellicht de moeite waard om wat tijd te steken in een zoektocht naar een alarmsysteem voor 6V, als je die vindt is het hele conversie probleem niet meer aan de orde.
Wat betreft het energieverbruik: kijk in de specificaties van de omvormer of daar iets over gezegd wordt, dan is vrij eenvoudig te berekenen hoelang een accu (in theorie) stroom kan leveren. Mocht je dat niet kunnen vinden, moet de specialist in inbouw van radio- en alarmsystemen je dat kunnen vertellen.
'65 Combi - B20 LPG
'08 V50 B2.4
Graag Inloggen of een account aanmaken deelnemen aan het gesprek.
- Robert van Es (GAST)
- Premium lid
-
- Berichten: 120
Als je weet wat het stroomverbruik van je alarminstallatie is (dat zou in de technische gegevens te vinden moeten zijn; sorry, zelf geen ervaring mee), dan kan je met de 84Ah (Ampère-uur) berekenen hoeveel uur de installatie onder spanning kan blijven staan. Het lijkt mij dat een alarm slechts een paar milli-Ampère trekt (behalve op het moment van afgaan), en dat dit hierdoor niet echt het probleem zou zijn. Dit moet echt een aantal dagen tot weken zonder problemen moeten zijn. Let wel op dat het Ampèrage van het 12-Volts-alarmsysteem het dubbele is voor het 6Volt systeem (zou bijvoorbeeld het actieve alarm 100mA trekken, dan moet het 6Volt systeem dus 200mA leveren).
De omvormer 6V-12V consumeert natuurlijk ook wat stroom, maar aanzienlijk minder dan het alarm.
Als je de auto naast het huis hebt staan, zou je er voor de zekerheid een druppellader op kunnen aansluiten.
Dit lijkt mij goedkoper dan allerhande andere ombouwen.
Ik zou sowieso wel investeren in een 6V-wisselstroomgenerator. Dan weet je zeker dat ook met wat kortere ritjes de accu altijd goed geladen wordt. In het algemeen kan een 6V-dynamo (gelijkstroom) maar krap aan voldoende opwekken om het verlies van starten bij te vullen (zeker als de verlichting, ventilatie en ruitenwisser ook nog aan staan; met name de Kevertjes met half-gedimde dimverlichting op een herfstige dag zijn illustratief hiervoor). Met een goede lading van de accu (eventueel geholpen door de druppellader) zijn startkabels niet meer nodig.
Niet echt aan te bevelen, maar het WEL mogelijk om een 6V-auto met 12V te starten. Je moet heel snel de klem erop, starten en bij lopen meteen de klem eraf om schade te voorkomen. Alleen te doen op een regenachtige zondagavond midden in de weilanden :roll: . Aanslepen is natuurlijk ook een goed alternatief.
@ Leo: 10 punten voor het op peil hebben van de theorie :!: (gelijkstroom naar gelijkstroom is met een omvormer; wisselstroom naar gelijkstroom is met een transformator)
Graag Inloggen of een account aanmaken deelnemen aan het gesprek.
- Erik Ciesluk
-
- Platinum lid
-
- Berichten: 1286
"R. van Es" schreef:
@ Leo: 10 punten voor het op peil hebben van de theorie :!: (gelijkstroom naar gelijkstroom is met een omvormer; wisselstroom naar gelijkstroom is met een transformator)
Nog niet helemaal correct: met alleen een transformator kun je alleen van wisselspanning naar wisselspanning.
Om van wisselspanning naar gelijkspanning te gaan heb je na de transformator ook nog een gelijkrichter nodig.
Ama '66 (deze moet 't worden - tigjarenproject), Ama '69 (daily; megasquirt injectie met ITB's), Duett '68 (daily), PV60 ca '49. Vroeger: 145S, Ama '67, Ama '69, 164E '74.
Graag Inloggen of een account aanmaken deelnemen aan het gesprek.
- Laurens Meurs (GAST)
- Nieuw lid
-
- Berichten: 5
Sinds vorige week werkt de (naar ik meen originele) mechanische spanningsregelaar van Bosch niet meer naar behoren (op terugreis van vakantie door een Duitse Volvo garage geconstateerd, een relais schakelt niet altijd meer) en laden wij de accu 's nachts binnen op. Een 6V wisselstroomdynamo met ingebouwde spanningsregelaar zou dus uitkomst bieden!
Nu ben ik opzoek gegaan naar een 6V wisselstroomdynamo met ingebouwde spanningsregelaar + gelijkrichter. Een oldtimer Volvo professional wist niet van het bestaan, maar via-via kwam ik uit op www.powerlite-units.com/dynalite.htm die exact dit aanbieden, echter een Nederlandse reseller gaf aan dat de 6V versie kleiner dan de 12V is en daarom een aangepaste fitting of behuizing o.i.d. vereist. Totaal kosten zouden dan kunnen uitkomen op een kleine €1000. Past niet helemaal in de begroting!

Weet iemand van een ander wisselstroomdynamo/generator/alternator met ingebouwde spanningsregelaar + gelijkrichter voor een 6V B16 PV544? Of zal ik hier een apart topic over openen?
On-topic: zoals eerder in dit thread gesuggereerd gaan wij het hoogstwaarschijnlijk eerst proberen met het huidige 6V systeem i.c.m. een omvormer. Naar verluid kan een 12V alarmsysteem hier prima enige tijd energie uit putten. Mocht dit toch problemen opleveren, dan kunnen we altijd overwegen om er een accu met meer Ah's of eventueel een secundaire 12V accu in te zetten. (ik hoop dat ik dit allemaal goed zeg!)
Tot zover, iedereen bedankt voor de wijze lessen!

Volvo PV544 uit 1960 (B16 - 6V - wit)
Graag Inloggen of een account aanmaken deelnemen aan het gesprek.
- Rene Brandt
-
- Platinum lid
-
- Berichten: 1146

en uiteraard even bellen , niet alles staat op de website.
Graag Inloggen of een account aanmaken deelnemen aan het gesprek.