welke bougie voor B20E?

Lees meer
29-12-2006 19:27 #51619 door Rob Spoon
welke bougie voor B20E? is gemaakt door Rob Spoon
Met het typenummer uit het garagehandboek kom ik niet echt verder. Op verschillende sites kom ik voor de B20E de W7BC tegen als vervanger voor W240T35. Op een lijst van Bosch kom ik echter de W5BC tegen voor de B20E. Daar staat de W6BC genoemd voor de B20B motor.

Wie heeft er nou gelijk?

Ik zie de link nog niet verschijnen:
www.retrospeed.org/documentacion/bosch_s...g_guide_official.pdf

groeten, Rob Spoon

www.uwbouwmeester.nl

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
30-12-2006 04:58 #83483 door Bernard Piek
Beantwoord door Bernard Piek in topic welke bougie voor B20E?
Iedereen heeft een beetje gelijk. Bij Bosch staat de W voor het soort draad(M14x1,25), het cijfer is de warmtegraad waarbij 7 warmer is dan 6, B staat voor de draadlengte/elektrodelengte, en C betekent dat de elektrode van koper is. Een W7BC en een W6BC zijn dus bruikbaar in dezelfde motor. Aan het residu op de bougie kun je zien of je de goede warmtegraad hebt. Zie deze link: <img alt="" src="file:///D:/Data/typen_590.jpg" />aa.bosch.de/aa-nl/nl/static/produkte/zue...unde/typen_gross.htm
De warmtegraad geeft aan hoe goed de bougie de warmte overdraagt aan de cilinderkop. Geeft de bougie veel warmte af (koude bougie) kan de brandstof die op de bougie komt niet geheel verdampen en krijg je koolaanslag. Andersom wordt een te hete bougie te wit en kan de isolator gaan barsten. Overigens komen beide symptomen mooi overeen met een te rijk of een te arm mengsel en zal het dus in de praktijk niet meevallen om de juiste warmtegraad zo te bepalen. De door de fabrikant voorgeschreven bougie is doorgaans een gemiddelde waarbij de motor onder de meeste omstandigheden goed presteert. Een ander type kan verschil maken in de racerij of wanneer je in noord-zweden of in zuid-spanje woont.
Dat de B20B en de B20E verschillende bougies gebruiken komt doordat het verschillende motoren zijn met ieder een eigen verbrandingskarakteristiek.
Ik heb W7BC in de P1800 en dat gaat prima. Denk wel om de goede draadlengte. Ik heb van de automaterialenzaak wel eens een setje meegekregen onder het mom van: "deze zijn ook goed", waarbij de draad te lang was en de bougie te ver in de cilinder zou steken. Ik zag het op tijd, maar als je niet oplet kunnen de gevolgen tragisch zijn.

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

  • Peter Grapendaal (GAST)
  • Offline
  • Gebruiker is geblokkeerd
  • Gebruiker is geblokkeerd
Lees meer
30-12-2006 11:22 #83482 door Peter Grapendaal (GAST)
Beantwoord door Peter Grapendaal (GAST) in topic welke bougie voor B20E?
Duidelijk verhaal Piek;
Persoonlijk gebruik ik altijd NGK bougies, ik vind deze de meest betrouwbare, maar Bosch zijn ook prima. Champion heb ik niet zo'n goede ervaringen mee, als die een keertje nat geslagen geweest zijn kan je ze gelijk vervangen. Voor een B20E staat de NGK BP7HS voorgeschreven. 7 staat voor de warmtegraad. Een BP6HS is een stap warmer en staat voorgeschreven voor de B20F motor omdat deze motor een lagere compressie heeft als een B20E.

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.