Voorstellen + keuzehendel automaat bw55 gaat heel moeilijk tussen standen - 264

Lees meer
18-08-2023 21:46 #204290 door Ronald Grotenhuis
Hallo allen,

Ik zal mij eerst even voorstellen: Ik ben Ronald Grotenhuis uit Raalte, 39 jaar oud en eigenlijk vanaf mijn 18e al met oldtimers bezig. Alles begon met een Fiat 126, mijn eerste auto. Deze auto gebruikte ik dagelijks maar dat voelde niet goed. Ik heb deze auto verkocht (en later weer terug gekocht, hij staat in de schuur te wachten op wat liefde en aandacht). Naast mijn Fiat had ik een Volvo Amazon gekocht, destijds mijn droomauto. Deze heb ik ruim een half jaar gereden en weer verkocht. Vervolgens nog een 142 gehad met slechte carrosserie. Daarna nog een mooie goede Amazon die afgebouwd moest worden. Deze auto heb ik 14 jaar gehad en vorig jaar verkocht om vervolgens mijn ultieme droomauto, de P1800, te kunnen kopen. Als zijspoor heb ik een jaar of 8 geleden een Volvo 264 uit 1976 gekocht om vervolgens te strippen, te laten spuiten en weer helemaal op te bouwen. De motor heb ik helemaal uit elkaar gehad en alle lagers vervangen, complete revisie. Deze auto gebruiken we al heel wat jaar als 2e auto. Onze dagelijkse auto is een Volvo 940 uit 1997. Kortom, inmiddels heb ik een behoorlijke Volvo geschiedenis en kan ik zeggen dat ik behoorlijk Volvo minded ben. Ik besef dat ik de V40 uit 2004 en V70 uit 2007 die de revue zijn gepasseerd nog ben vergeten... 

In al die jaren heb ik heel wat info van het forum gehaald. Er staat al zoveel geschreven en heb daar heel veel aan gehad. 

Maar nu, een probleem waar ik niet wat over kan vinden: Mijn Volvo 264 uit 1967 met B27A PVR blok en een BW55 automaat bak heeft wat automaat kuren. De auto schakelt goed, maar de selectiehendel / pook wil moeilijk in de juiste stand. Ik krijg m slecht in de P, drive neutraal. als we de auto dan iets laten rollen dan wil die ineens wel in de juiste stand. Heeft iemand enig idee wat dit probleem zou kunnen zijn en hoe dit op te lossen zou zijn? De bakolie is op pijl en ziet er nog goed uit (niet verbrand). 

Sommigen zullen adviseren de 3 trap automaat te vervangen voor een 4 traps. Deze ambitie heb ik niet, de 3 traps is prima voor ons, we rijden toch niet echt hard met de auto en het zijn toch de wat kleinere afstanden. 

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

  • BartJu
  • BartJu's Profielfoto
  • Offline
  • Expert lid
  • Expert lid
  • 245DL 1976 B21a AW71
Lees meer
19-08-2023 20:05 #204305 door BartJu
Heb je het stangenstelsel onder de auto al eens bekeken? 
Mijn 245 schakelt (met 4traps) schakelt goed. Maar destijds de 340 (met CVT) had vergelijkbare kuren. Bleek dat de nylon(?) busjes in de stangen verslten/op/weg waren. Hierdoor was het erg zoeken en week de stand van de hendel bij de bak nogal af van de stand zoals bij pook werd geselecteerd. Paar busjes vervangen, en klaar. Wellicht iets om even te checken dus.

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
19-08-2023 21:08 #204308 door Ronald Grotenhuis
Dank voor je reactie! De hendel gaat vooral erg stroef, beter gezegd ik krijg m dan gewoon niet in de P of Drive.
Op de stang van de pook naar de bak zit/zat altijd al wel wat speling. Dus kan best zo zijn wat je zegt. Ik ga in ieder geval eens even checken of het hier aan kan liggen door de stang los te halen, kijken of de bak dan goed in alle standen te krijgen is.

groeten Ronald 

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
24-08-2023 22:58 - 24-08-2023 22:58 #204396 door Pascal Kogelman
Dag Ronald, hier Pascal uit Wijhe, ik heb vandaag de speling op mijn AW71 automaat van mijn 245 (1977) ook verholpen: Timen Smit Volvo Specialist in Vaassen heeft een nylon busje op maat ertussen gezet en toen daarna de hendel niet fijn meer in P wou (en dus de auto niet meer wou startten met de pook in P) hebben we de schakelstang afgesteld. Hiervan kun je de afstand instellen (vergroten/verkleinen t.o.v. de hevel), paar mm erbij en de pook valt weer precies in de juiste versnellingen.
Kortom: als ik jouw verhaal zo lees zou ik het zoeken in de de afstelling vd schakelstang en de speling wegnemen mbv een nylon busje.
Misschien heb je ondertussen het euvel al verholpen, maar anders: Succes!
groet,
Pascal

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
24-08-2023 23:19 #204397 door Ronald Grotenhuis
Hé Pascal, thanks voor je reactie! en leuk dat je op steenworp afstand woont. Ik ben er nog niet aan toe gekomen deze week. Je verhaal klinkt veelbelovend, ik hoop dat het daar aan ligt, dan is het relatief makkelijk te verhelpen. 

wordt vervolgd…

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
12-09-2023 13:47 - 12-09-2023 14:03 #204649 door Ronald Grotenhuis
Het heeft allemaal even op zich laten wachten. Ik had eerst nog wat p1800 klussen te doen…
de busjes van de schakelstang zijn vervangen. Ik heb de stang af proberen te stellen, maar helaas zonder resultaat. Als ik de stang eraf haal en op de bak zelf in de drive zet. Dan heb ik hetzelfde verhaal:

de auto gaat wel vooruit maar maakt een tikkend geluid, in een gelijkmatig tempo. Hetzelfde geluid als je te snel de pook van de drive naar de ‘P’ zet als de auto nog rolt. Dit doet de bak in de 1,2,3 en de return. Hij gaat nog steeds moeilijk in de juiste stand. Als ik de auto iets heen en weer druk dan gaat hij makkelijker in de juiste stand. Misschien weet iemand wat dat tikkende geluid is? Ik weet niet of dat een soort van rem is van de automaatbak? Iemand nog enig idee? 

groeten Ronald 

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
12-09-2023 18:48 #204657 door Ronald Grotenhuis
Update: de auto stond bij m’n ouders, daar ontstond het probleem toen ik daar weg wilde rijden. Uit voorzorg toen de auto laten staan. Nu heb ik de wegenwacht er maar bij gehaald. Ik ben niet voor niets lid. Tijdens de testjes van de wegenwacht werd het probleem alleen maar erger. Uiteindelijk blokkeerde de P stand ook niet meer. Conclusie wegenwacht is dat het een intern probleem is in de automaat bak. Auto is op transport naar mijn huis gegaan waar ik op de brug een andere bak eronder kan zetten. 

Ik zal een gevraagd advertentie plaatsen naar een goede BW55 bak voor een pvr blok. 

bedankt voor de reacties, maar helaas is het probleem wat groter dan gehoopt. Maar dat is ook wel weer op te lossen.

groeten Ronald 

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.