Volvo Klassieker Vereniging, 40 jarig jubileum op 9 oktober 2010

Lustrum_09-10-2010_03Wie op zaterdag 9 oktober 's middags op de provinciale weg van Kootwijk naar Harderwijk reed zal even vreemd opgekeken hebben. Want daar reed een lange karavaan van klassieke Volvo's richting Lelystad.
Rond 13.00 uur verzamelden zich ruim vijftig klassieke Volvo's op de parkeerplaats nabij de A1. Amazons, Kattenruggen, en 1800's, alle modellen waren wel present. Dit was de verzamelplaats van de deelnemers van regio Oost van de Volvo Klassieker Vereniging, de vereniging die deze dag haar 40 jarig jubileum vierde in Lelystad. Na een hartelijk weerzien van bekenden, even bijpraten, en het aanbrengen van de uitgedeelde rallyschildjes, ging de hele groep op pad. Net als alle andere regio's vanuit hun verzamelplaats, zodat zich door het hele land een ster van klassieke Volvo's op de wegen vormde, met als hart het vliegveld Lelystad.

 

Lustrum_09-10-2010_06Gelukkig had de weg bij de afslag naar het vliegveld dubbele rijstroken, want anders was de doorgang naar Lelystad langdurig geblokkeerd door de inmiddels kilometerslange rij van de ruim 550 deelnemende Volvo klassiekers.
Het parkeren van al die auto's vergde even wat organisatietalent van de vrijwilligers, maar toen het eenmaal allemaal op zijn plaats stond was het wel een imposant gezicht, al die klassieke Volvo's bij elkaar.
Het feest speelde zich af in het Aviodrome, het museum voor klassieke vliegtuigen, een gepaste combinatie! En er was genoeg te doen voor de deelnemers, het was prachtig weer waardoor het ook buiten goed toeven was en je naar de vliegtuigen kon kijken, of gewoon lekker in het zonnetje even bijkletsen met andere leden die je alweer zo lang niet had gezien, en genieten van de uitgedeelde drankjes en gebakjes. De kinderen werden vermaakt met zaken als een ballenbad, en speeltoestellen in vliegtuiguitvoering, en ook de vluchtsimulator was zeer in trek. Voor de meer in de auto's geïnteresseerden was er het Concours d'Elegance. Op een stuk startbaan was een selectie van de klassieke Volvo modellen geparkeerd, aangevuld met een antieke auto van de Wegenwacht, nog geheel origineel en voorzien van de oorspronkelijke gereedschappen. Opvallend was de grote snelheidsmeter achterop de auto, daarmee kon je destijds je eigen snelheidsmeter controleren door er achter te rijden. Helaas was het geen Volvo, maar dat zij ze vergeven.

 


Lustrum_09-10-2010_13Bij alle auto's van het concours was vermeld wat voor type het was, en welke bijzonderheden er te melden waren. En de eigenaren waren voor een groot deel gekleed in de mode uit de tijd van hun auto. Uiteindelijk moesten er winnaars bepaald worden. Dit onderdeel speelde zich helaas wat buiten het zicht van de toeschouwers af, maar uiteindelijk waren de winnaars bepaald en werden later op de avond bekend gemaakt.
In het museum, dat overigens ook zeer de moeite waard is, was overal tussen de vliegtuigen een reeks buffetten neergezet waar iedereen naar hartelust zijn of haar favoriete hapje kon kiezen. En dat dat in de smaak viel was wel af te lezen aan de lange rijen wachtenden bij ieder buffet. Het eten werd afgesloten met een apart dessert-buffet, ook alweer overladen met heerlijks.
Het feestprogramma omvatte na de maaltijd een verloting van een heuse Volvo 140. Met het spel "petje op, petje af" kon ieder met de ontvangen jubileumpet proberen de lastige vragen te beantwoorden. Uiteindelijk was er toch maar één deelnemer die alles goed had en met de Volvo 140 naar huis mocht.
Verder was er live muziek, een optreden van 'Marilyn Monroe' en tegen het eind van de avond nog een verloting van een reis naar Stockholm.
De ambiance in het museum maakte het mogelijk om te kiezen of je bij de muziek wilde zijn, of ergens rustig achteraf wilde zitten om uit te rusten met een drankje, of met medeleden nog wat rustig te praten. Wel heel bijzonder om dan zo gewoon tussen de vliegtuigen te zitten.
Alles bij elkaar was het een zeer geslaagd feest, een gelukwens waard, en een pluim voor al die vrijwilligers die toch maar kans zagen om het ruim 1300 deelnemers naar de zin te maken!