Kerstevenement 2004

kerst2005-001Vrijwel iedereen die de bovenstaande titel van dit stukje tekst leest, zal in eerste instantie wel denken dat het hier om een tikfout gaat. Kerstkarten moet natuurlijk zijn: Kerstkaarten. Maar nee hoor, het kerstevenement van Regio-Oost was afgelopen keer inderdaad Kerstkarten met daarnaast aansluitend een perfecte barbecue.

Op zaterdag 11 december jl. vond het bovengenoemde gebeuren plaats en wel te Eefde onder de rook van Zutphen. Hier bevindt zich namelijk een pracht van een outdoor kartbaan, temidden van uitgestrekte landerijen en bossen. Op zaterdagmiddag rond 2 uur trof zich de harde kern van de Regio-Oost leden alhier, bestaande uit zo'n 25 personen. Het was koud, mistig, nattig en dus glad. Kortom uitstekende omstandigheden om outdoor te karten......

kerst2005-002Allereerst werd door de eigenaar van de baan de nodige instructies gegeven hoe het een en ander zou moeten gebeuren. Helm op, handschoenen aan, gasgeven, remmen en uiteraard de regels hoe te gedragen op de baan. Het adrenalinepeil bij de meeste coureurs begon al aardig te stijgen nog voor een meter was gereden. Afgesproken werd dat er 2 heats voor de volwassenen werden gereden en tussendoor heats voor de (kleinere) kinders. En aldus geschiedde.

Instappen gebeurt in de pitsstraat, waarna vervolgens een opwarmronde werd gereden. Belangrijk is om dit voorzichtig te doen omdat de bandjes dan nog koud zijn. Bandenwarmers a la Formule 1 zijn (nog) niet doorgedrongen, maar voor de rest komt het hiermee wel aardig in de buurt.

kerst2005-003Na de eerste rondjes kan het gas er flink op en dit gebeurde dan ook heftig. Vier Wheel driftend werden de meeste bochten genomen. Ook de dames onder ons, duidelijk zichtbaar aan de wapperende (blonde) manen achter vanuit de helm, lieten zich niet onbetuigd. De naam die wij als bestuurders van klassieke auto's doorgaans hebben als zijnde rustige rijders, werd genadeloos te niet gedaan. Ongelofelijk welk een racementaliteit er aan het licht kwam bij de meesten. Adrenaline steeg tot ongekende hoogte en zo ook de overmoed in vele gevallen. Wat bladeren op de baan werd genadeloos afgestraft, net als eventjes te snel een bocht insturen. Gegarandeerd succes voor oncontroleerbare capriolen werd verkregen door een medecoureur eventjes licht aan te tikken. Hoewel "bumperen" niet is toegestaan gebeurde het uiteraard toch en was het gevolg meestal wel dat er iemand van de baan vloog. Nog leuker voor de toeschouwers was dat in zulke gevallen beiden van de baan schoven. Voor de baancommissarissen weer wat minder, want zij moesten dan vaak de betreffende karts met bestuurder al duwend weer op het rechte pad zetten. Ook de kleinere kinderen reden, na eerst schoorvoetend te zijn begonnen, na een paar rondjes al flink stroef rond. Dit was bovendien ook erg leuk om te zien.

Na afloop van het karten en terwijl de rook van het rubber optrok, werden de nodige gesprekken gevoerd over het feit dat het rijden in zo'n kart eigenlijk wel net zo leuk is in vergelijk met het rijden in onze oude Volvo's. Diverse ideeën werden dan ook spontaan geopperd om iets dergelijks te gaan combineren; Volvo verlagen, dak eraf zagen, sliks monteren en een gelijksoortige baan in beheer moeten hebben van de V44-Vereniging..........

kerst2005-004De BBQ aansluitend vormde een perfecte combinatie met het karten. De (sterke) verhalen over de ervaringen eerder op de baan konden zo prima uitgewisseld worden. Kortom het was een fantastisch geslaagd evenement, hetwelk zeker voor herhaling in aanmerking mag komen.

 

 

Klaas Veneberg, voor Regio-Oost.