Op bezoek bij Lukkien bekleding in Apeldoorn

Op woensdagavond om half acht komt iedereen binnen druppelen en tegen een uur of acht waren we met een leuk groepje bij elkaar.

Nadat we allemaal voorzien waren van een kopje koffie met cake en het geroezemoes was verstomd, heette Manfred Lukkien ons welkom. Hij bleek al de 3e generatie Lukkien te zijn die het bedrijf runde. Zijn opa was begonnen in 1947 met het maken van fietstassen, later kwamen hier zeilen voor legervrachtauto's bij. Nadat zijn opa overleden was werd het bedrijf overgenomen door de vader van Manfred en werden er ook tenten gemaakt. Als 3e generatie Lukkien is Manfred nu ca. 12 jaar actief, de tenten, zeilen en fietstassen worden niet meer gemaakt, wel autostoelbekledingen, zonnedaken, vinyldaken etc. Sinds vorig jaar worden er ook tandartsstoelen bekleed.

De werkzaamheden houden meer in dan alleen bekleden, voor o.a. mindervaliden moeten de stoelen ook ingebouwd worden ,daarbij wordt de auto ook aangepast. Stoelen kunnen dan ook geheel op maat naar het lichaam gemaakt worden. Hiervoor staat er in de showroom een modelstoel die in alle standen verdraaid kan worden en als model kan dienen, een los stuur maakt het geheel af en geeft het idee hoe je in de auto zit. Natuurlijk kunnen de bestaande stoelen uit een auto ook aangepast worden en voorzien van nieuwe bekleding. Het aanpassen kan op verschillende manieren gebeuren, je laat je auto daar en alles wordt verzorgd of je brengt alleen de stoelen, het is net wat op dat moment het beste is. Manfred wil alleen geen losse bekleding ,want dan is het zoeken naar een naald in een hooiberg. De stoel moet inclusief frame bij hem zijn, hierdoor is beter te zien hoe de bekleding zit.

Natuurlijk kregen we een hele partij verschillende bekledingstoffen te zien voor de meest uiteenlopende soorten auto's. O.a. voor bussen, motorcrosszadels, auto's en cabrio's. Ook liet hij ons een afschuwelijk stukje oranje skai zien die gebruikt was voor een Rolls Royce uit het automuseum in Deventer, bleek nog origineel te zijn ook.

De meeste stof is nog te krijgen, je moet alleen oppassen als er het woord Mercedes bij staat, want dan gaan de prijzen omhoog.Er was niet alleen stof maar ook leer, carrosseriekarton, ondertapijt (geluiddemping), hemelstof, schuim etc.

Bij Lukkien maken ze de vulling voor de stoelen zelf (opbouwen), want zij gaan ervan uit dat je op deze manier het beste resultaat krijgt.

Met moderne stoelen krijg je ook te maken met side airbags, de bekleding hieromheen moet met een speciaal garen vastgezet worden, een soort breekgaren. Als de airbag opengaat moet de airbag natuurlijk wel uit de stoel kunnen komen.

Tussendoor werden we voorzien van een hapje en een drankje door Angelique Lukkien. Ook kregen we uitleg van Krein hoe je bepaalde stiksels maakt. Hij was erg handig met de naaimachine en had dan ook in een handomdraai een proefstukje gemaakt met een biesje en een stukje met dubbele naden. Zoals hij dat deed leek het erg gemakkelijk. Een aantal tips en trucs die hij ons liet zien vonden wij erg goed. Toen ik dit thuis vertelde kreeg ik te horen van mijn vrouw, dat doe ik altijd , is heel normaal. Weer een illusie armer. Overigens dachten we dat dit wel een avond was die ook de dames onder ons zou interesseren, ik denk dat ze het blad niet goed gelezen hebben want ze waren er niet, alleen de mannen. Natuurlijk werden alle drie de medewerkers van Lukkien bedolven onder de vragen die wij stelden, hier werden ze niet warm of koud van en op elke vraag kregen wij een goed antwoord.

Op een vraag van ons vertelde Krein dat er geen opleiding was voor autostoffeerder, als je dit werk wilde doen moest je een werkgever hebben die je de kans gaf en na ca. 2 á 3 jaar kon je zelf een goede stoel bekleden. Niet iets om even zelf snel te doen bij je restauratieproject.

Volgens de heren was het ook beter om het ondertapijt vast te lijmen op de bodem ,dit i.v.m. de geluidsisolatie, die op deze manier veel beter is. Moet je geen lekkage hebben.

Nadat Eeuwoud iedereen bedankt had voor zijn komst en dus de avond had afgesloten, zou nog een van de leden zijn P1800 naar binnen rijden. De meeste zijn toen nog maar even gebleven.

Bedankt Manfred, Angelique en Krein voor deze informatieve avond.

Voor iedereen die meer wil weten hieronder het adres:

Lukkien Auto-bekleding
Tweelingenlaan 22, 7324 AM Apeldoorn
Tel. 055-3666470
Internet: www.lukkien.org

René Ruiter