Toerrit 6 mei 2012

Zondag 6 mei 2012 was het weer tijd voor de traditionele voorjaarsrit van regio Noord. Zo’n twintig equipes verzamelden zich bij Hotel-Restaurant Aduard, een paar kilometer nabij de stad Groningen. Hier werden we hartelijk ontvangen met een kop koffie of thee en een groot stuk appeltaart, in plaats van de beloofde poffert, een ouderwets Gronings gerecht dat buiten Groningen ook wel bekend staat als ketelkoek.
Nadat men de inwendige mens had gevuld was het tijd om te starten met de toerrit. Het eerste deel van de route leidde ons via glooiende weggetjes naar de mooiste dorpjes van Noordwest Groningen.  Ze waren over het algemeen klein van aard en hadden soms hééle smalle straatjes, zoals in Garnwerd waar menig oldtimer verkeerd reed en daardoor belandde in een weggetje niet breder dan 2.5 meter, hier was een zekere stuurmanskunst voor nodig.
Via het plekje Enumatil vervolgden wij onze weg naar het plaatsje Midwolde, hier was het tijd voor een koffiestop bij gasterij Het Theehuis. Ook de kerk tegenover Het Theehuis was een bezoekje meer dan waard, voor een kleine 1 euro kon men het praalgraf van de familie Von Kniphausen – de oorspronkelijke bewoners van Nienoord – bewonderen.
Na de pauze kregen we een ander deel van Groningen te zien, zagen we in het begin van de rit nog voornamelijk  kale vlaktes, nu waren deze op sommige plekken ingeruild voor bebossing. Een klein typefoutje in de beschrijving zorgde voor verwarring, bleek later bij het eindpunt op Camping de Watermolen in Opende. Maar dankzij de hulp van één van de deelnemers, die de andere equipes de goede kant op wees, konden ook de laatste volvos de tocht zonder problemen voltooien. Zoals elk jaar was het weer een geslaagde rit.
Nicole van Goor