Verslag Technische Avond: Remmen

Technische avond op Valentijnsdag 2013, oftewel: 14 februari.

Valentijnsdag was al een koude winderige dag met een laag verse sneeuw. Voor zover het de weersomstandigheden betrof tenminste. Daarbovenop voorspelde KNMI opgewekt nog eens een boel narigheid, ijzel incluis. Weeralarm code oranje als ik me niet vergis. M’n trouwe Amazon mag deze avond in de garage blijven. Die heeft het niet zo op strooizout, en starten bij temperaturen onder nul is ook al geen specialiteit. En het wat toch Valentijnsdag? Voor deze keer brengt de Greenwheels Peugeot 107 me dus naar Harderwijk. Regio Midden organiseerde namelijk een technische avond over remmen, dus daar moet je bij zijn. En dat dachten nog een 15 tal mensen. Een paar afzeggingen vanwege het weer, begrijpelijk.

Garage Riemersma, Albert, was de gastheer. Dochterlief had voor ons –in ruime mate- cupcakes gemaakt en samen met de koffie vormde dat een warm welkom in die barre winterse omstandigheden.

Voor deze avond had Albert voor ons contact gelegd met de ROC. Twee leerkrachten hadden een presentatie gemaakt over de remmen en kwamen ons overladen met hun kennis. Het was een helder en duidelijk verhaal over hoe het nou echt werkt. Dat het iets is met hydrauliek en dat er een hoofdremcilinder bij komt kijken, ja, dat wist ik wel. Maar dat de remklauw van de voorrem zelfstellend is door een rubberring, die er ook voor zorgt dat de remmenblokken weer vrijkomen van de remschijf als je het rempedaal loslaat, dat wist ik niet. En hoeveel verschillende soorten hydraulische olie er zijn, en hoe die geclassificeerd zijn wist ik ook niet. Kortom, het was weer een boeiende en leerzame avond. Beide leerkrachten, geen Volvo rijders, hebben ons 40-jarig jubileumboek nu in de boekenkast staan. Wie weet biedt het hun inspiratie voor een mooie hobby.

Uiteraard werd ook deze avond weer afgesloten met de nazit, voorzien van fris met kaas, worst en borrelnoten. En gelukkig is de voorspelling van de KNMI die avond niet uitgekomen, en konden we zonder schade of glijpartijen weer goed naar huis komen. Albert, bedankt voor deze mooie avond!

Foto’s vind u op:

https://picasaweb.google.com/100162981512918268107/TechnischeAvond14Februari?authuser=0&authkey=Gv1sRgCKb7ibaozbHJ3QE&feat=directlink