Verslag Sleuteldag: Regio Midden 31 maart 2012

Zaterdag 31 maart 2012 was het dan zover: de eerste afsteldag georganiseerd door het nieuwe bestuur van Regio Midden.  Best een spannend moment!

In totaal 20 deelnemers hebben van de mogelijkheid gebruik gemaakt om hun wagen een uurtje op de brug aan de onderzijde te bekijken en, bijgestaan door IMG_0814Gerard, Rob, Jaap, Gerrit en Jan, afstelwerkzaamheden en kleine reparaties aan de klassieker te doen.

De eerste deelnemer was er al ruim van tevoren en even na negen uur waren de vier beschikbare bruggen in gebruik. De vijfde brug was gereserveerd voor het herstellen van kleine deukjes zonder spuiten. Knap om te zien hoe dat in zijn werk gaat. Gewapend met een föhn en allerlei spectaculaire gereedschappen ging de specialist de deukjes te lijf. Met als resultaat een nog strakkere klassieke Volvo. 

De opkomst was prima, allemaal enthousiaste mensen. En niet zelden met een bijzonder verhaal. Zo meldden twee deelnemers van de recent verreden Panamericana zich. Beide met de vraag of we eens wilden helpen zoeken naar de oorzaak van een rammeltje. Een rammeltje!  17.000 km. over zuidamerikaanse wegen en dan alleen een rammeltje. Heel bijzonder ook was ook een van de eerste deelnemers met een net gerestaureerde Katterug. Een plaatje! Alles aan deze wagen straalde uit met  de meeste zorg en aandacht behandeld te zijn. En nog een opvallende: de winnaar van de nachtrit met een rode Amazon. Afijn, dit verslag wordt te lang als ik iedereen noem, dus zonder mensen tekort te doen wil ik het hierbij laten.

IMG_0817De dag stond in het teken van het afstellen van de motor. Aan het begin van het klassiekerseizoen is het goed om daar aandacht aan te schenken. Het stellen van de klepspeling, het op tijd zetten van de ontsteking en het afstellen van de carburateur horen daar allemaal bij. Voor zover de deelnemers dat niet zelf konden, gaven de aanwezige technici de nodige ondersteuning. En als de afstelling van de kleppen en de ontsteking in orde waren, controleerde Gerard van Garage Serva de carburatie. Met professionele apparatuur werden de uitlaatgassen geanalyseerd en wist Gerard de ontbranding door afstelling van de carburateur weer binnen acceptabele  waarden te regelen.

TC lid Dick Reef was ook van de partij, speciaal voor taxaties. Meerderen hebben van de mogelijkheid gebruik gemaakt om de het sleutelen te combineren met een waarde taxatie van het trotse bezit. Een actuele taxatie is belangrijk om verzekeringstechnische redenen. Het BNN programma “de slechtste chauffeur van Nederland” toont helaas maar weer eens aan dat schades aan klassiekers flink in de papieren kunnen lopen. Met een actuele taxatie voorkom je in ieder geval de discussie over de waarde van je klassieker op het moment  voordat het noodlot toesloeg.

Naast al het afstelwerk is ook regelmatig de vetspuit gehanteerd en zijn motoren voorzien van verse olie en oliefilters. En, onvermijdelijk, zijn er ook wat deelnemers met wat negatieve berichten huiswaarts gekeerd. Om wat te noemen:  tegenvallende compressie op een enkele cilinder, een lekke krukas-keerring of een bodemplaat die heel goed een anti-roestbehandeling kan gebruiken. En de ontdekking dat de benzinedruk regelaar hapert deed bij een van ons de hoop op een snelle tijd bij de Elandrit heel snel slinken.IMG_0813

Maar wat overheerste was toch de goede sfeer, de hulp die over-en-weer werd geboden en de intentie om onze klassiekers nog vele jaren op de weg te houden.

Dankzij alle deelnemers en de leden van de technische commissie kunnen we terugkijken op een heel geslaagde dag. Veel dank zijn we verschuldigd aan Garage Serva te Nijkerk voor het belangeloos beschikbaar stellen van de ruimte en de vele liters koffie. En in het bijzonder aan Gerard Cozijnsen van Garage Serva, die ons  de  hele dag met zijn technische kennis heeft bijgestaan. Bijzondere dank ook aan TC lid Gerrit Marcus die van de afsteldag had gehoord en ons spontaan, zonder morren, de hele dag heeft geholpen. 

Kortom: een geslaagde dag, voor herhaling vatbaar!

Bestuur Regio Midden

Erik Wielink, communicatie.

Foto’s van deze dag vindt u op: https://picasaweb.google.com/100162981512918268107/Afsteldag31Maart2012?authuser=0&authkey=Gv1sRgCKvMmYXI8rXNWQ&feat=directlink