bandenspanning

  • Nieuw lid
  • Nieuw lid
Meer
25-04-2003 10:06 #55931 door
bandenspanning is gemaakt door
De afgelopen dagen in dit forum weer wat over bandenspanning gelezen.De bandenspanning die de autofabrikant adviseert is meestal samen met een bandenfabrikant proefondervindelijk vastgesteld. Belangrijk daarbij is dat de spanning voldoende is om het gewicht te dragen en de wegligging te optimaliseren. Ook zaken als slijtagebeeld en rolweerstand spelen (in mindere mate)een rol.Zo adviseert Volvo voor de Amazon op 165SR15 een spanning van 1,8 voor en 2,2 achter. Vreemd, je zou toch zeggen dat er meer gewicht op de vooras komt dan op de achteras. Achter zou dus 1,8 ruim voldoende zijn voor het gewicht. Toch is het 2,2 omdat bij die spanning de achterwielen minder snel uit het spoor raken dan de voorwielen. Voor kan je corrigeren(sturen), achter niet. Daarom moet je ook de beste banden achter monteren en niet voor. Ook heb ik liever voor een klapband dan achter!Door te rommelen met de spanning kan een auto van onderstuur veranderen in overstuur en andersom. Ik zie alle discussie nu al op me af komen, maar ik heb 12 jaar bij een bekende franse bandenfabrikant gewerkt, geloofde het vroeger ook niet, maar op de testbaan blijkt deze theorie wel degelijk te kloppen.Dus, voor een standaard auto met een redelijk gemiddelde bestuurder is het zaak om de voorgeschreven spanning aan te houden. Sommige fabrikanten adviseren bij snelweggebruik en volle belading een iets hogere spanning, maar voor de Amazon is dat niet echt nodig. Hou in ieder geval ALTIJD het verschil tussen voor en achter in ere, dat bepaalt je wegligging.Te lage spanning veroorzaakt ook nog extra slijtage op de buitenkant van 't loopvlak en rolweerstand, te hoge spanning geeft slijtage op 't midden van het loopvlak en maakt de band inrijdingsgevoeliger en geeft een stuitergedrag.Meet de spanning ALTIJD in koude toestand.

Graag Inloggen of een account aanmaken deelnemen aan het gesprek.

  • Nieuw lid
  • Nieuw lid
Meer
25-04-2003 20:22 #63990 door
Beantwoord door in topic bandenspanning
Fijn een bandenspecialist! Mijn vraag is dan ook wat de bandenspanning moet weze van de maat 195/60-15. Ik heb op dit moment 2.3 op alle 4 de wielen. (reserve is nog een 165er)

Graag Inloggen of een account aanmaken deelnemen aan het gesprek.

  • Nieuw lid
  • Nieuw lid
Meer
25-04-2003 21:44 #63989 door
Beantwoord door in topic bandenspanning
ja, die vraag zat er natuurlijk aan te komen; er bestaat geen fabrieksadvies voor die maat omdat deze maat nooit door de fabriek is gemonteerd/geadviseerd op een Amazon. Die maat was indertijd nog niet op de markt en al zou die maat bestaan hebben, dan betwijfel ik of Volvo zo'n maat had geadviseerd. Een 60-serie heeft voor een fabriek, die op zo'n auto "op veilig gaat", het nadeel dat de druk per cm2 te laag wordt, deze brede band te zwaar stuurt, comfort inlevert en een kleinere diameter heeft dan een 165 of een 185/70. Deze maat heeft wel als onomstotelijk voordeel dat het sportief en macho staat.............Maar goed, als je een 195/60 hebt en er tevreden mee bent, dan moet er toch spanning in. Begin met de spanning die voor de 165 geldt. In praktijk bleek vaak dat de spanning voor de standaard -smalle- band uitstekend voldeed bij bredere, plattere banden op dezelfde auto. Ervaar de wegligging en bekijk het slijtagebeeld. Zoals al eerder gesteld: zorg dat de spanning voor lager is dan achter.

Graag Inloggen of een account aanmaken deelnemen aan het gesprek.

  • Nieuw lid
  • Nieuw lid
Meer
25-04-2003 21:52 #63988 door
Beantwoord door in topic bandenspanning
Ik houd bij mijn 1970 Amazon met 45 l LPG-tank met vier Firestone F-560 banden op alle wielen 2,1 bar aan. Mijn ervaring daarmee is een goed op de weg liggende Amazon met een redelijk neutraal weggedrag. Overstuur moet je echt uitlokken en onderstuur is makkelijk te corrigeren.

Graag Inloggen of een account aanmaken deelnemen aan het gesprek.

  • Nieuw lid
  • Nieuw lid
Meer
26-04-2003 08:42 #63987 door
Beantwoord door in topic bandenspanning
Pieter hoe zit dat als je een bredere band monteert, dit verandert de spoorbreedte.Blijft dan gelden dat je voor minder druk dan schter nodig hebt ?

Graag Inloggen of een account aanmaken deelnemen aan het gesprek.

  • Nieuw lid
  • Nieuw lid
Meer
27-04-2003 11:08 #63986 door
Beantwoord door in topic bandenspanning
Spoorbreedte is de afstand tussen de wielen/banden op één as gemeten. Je meet in praktijk de afstand tussen beide banden op het midden van het loopvlak (hart op hart). Een bredere band verandert de spoorbreedte dus NIET ! Spoorbreedte kan je alleen beïnvloeden door andere wielen te monteren. Vroeger zag je ook wel eens spoorverbredingssetjes die je tussen naaf en wiel monteerde, maar dat linke spul zie je gelukkig niet meer.Wielen kunnen verschillen in "offset", dat is de afstand tussen een denkbeeldige lijn door het midden van het velgbed en het hart van het wiel dat tegen de naaf aan ligt. Het wiel kan dus t.o.v. de naaf en de rest van de auto minder of meer naar buiten staan. Dan praat je dus wél over een andere spoorbreedte. Vaak zie je spoorverbreding samen met bredere banden. Kan onder bepaalde omstandigheden stabieler weggedrag geven. Heeft ook nadelen: de as/wielconfiguratie wordt verstoord, kan dus invloed hebben op stuurkarakter en comfort; extra slijtage van lagers en stuurhuis, en je kan in conflict komen met de wet die bv. zegt dat banden niet buiten de carrosserie mogen uitsteken.....De spoorbreedte mag (formeel) volgens de wegenverkeerswet maar 2% afwijken van de typegoedkeuring.Bredere Volvowielen, ook de officiële, kunnen een afwijkende offset hebben tot 40mm. In praktijk zie ik nogal eens samengeraapte setjes met verschillende afmetingen aangeboden worden. Zo heeft de TÜV lijsten met al dan niet vrijgegeven Volvowielen.De vuistregels over bandenspanning veranderen niet door montage van bredere of smallere banden.

Graag Inloggen of een account aanmaken deelnemen aan het gesprek.

  • Pieter Singelenberg (GAST)
  • Verbannen
  • Verbannen
Meer
26-06-2009 18:56 #63985 door Pieter Singelenberg (GAST)
Beantwoord door Pieter Singelenberg (GAST) in topic bandenspanning
<p>als je, tijdens het rijden, problemen met banden krijgt kan je die problemen beter met de voorwielen hebben dan met de achterwielen; ik denk dan aan wegliggingsproblemen door onjuiste spanning of een klapband. De reden waarom is zeker geen mysterie, maar zeer samengevat komt het erop neer dat als je v&oacute;&oacute;r problemen hebt je toch altijd nog kan corrigeren met je stuur, en achter valt er niets te corrigeren en loop je snel kans dat de achterkant van je auto "voorbijkomt" . Daarom zal een goede bandenspecialist ook altijd adviseren om als je twee banden vernieuwt ,de beste banden achter te monteren. Er zal ongetwijfeld veel over geschreven zijn op internet maar ik zou niet weten waar je dat zou moeten zoeken; ik heb mijn kennis uit de proefondervindelijke praktijk tijdens mijn Michelin periode; op internet zal je ook veel indianenverhalen vinden over deze materie en ervaringen van mensen die juist tegengesteld zijn; ongetwijfeld zullen daar ook waarheden tussen zitten, maar bovenstaande theorie is in 99% van de gevallen de juiste en we praten ook over een gemiddelde bestuurder (en dat zijn de meesten van ons) en niet een circuitspecialist</p>

Graag Inloggen of een account aanmaken deelnemen aan het gesprek.

Over de vereniging

Social

  • Facebook
  • Flickr
  • YouTube

De VolvoKV is lid van

FEHAC
KNAC
NCAD
Fehac
KNAC
NCAD