Heuvelrug Toerrit 2014

Tweede Paasdag 2014: Meubelboulevard? Laat maar zitten, dat is zo 2013!

Maar goed, als je zelf meedraait in het regiobestuur en je organiseert een landelijke rit, dan kun je natuurlijk niet wegblijven. Dus stonden we als bestuur ’s ochtends in alle vroegte bij restaurant Bavoort in Leusden, waar we die ochtend zo’n 70 equipes konden verwelkomen. Waren we op tijd om 8.15 uur? Net, de eerste gast arriveerde al voor half negen. Maar de koffie en de taart stonden al klaar, en Jaap en Bas hadden zich al bij de ingang van het restaurant geposteerd om iedereen van een tas met informatie te voorzien. Het parkeren – bij de vorige afleveringen van de Heuvelrugtoer nog een beetje chaotisch- verliep deze keer prima. Wat een prachtig vol parkeerterrein opleverde. Keurig in lijn allemaal, mooi om te zien. Na een toespraakje van Jaap konden we op pad. Maar eerst heb ik nog even wat gereedschap, waarmee Rob in een handomdraai nog even een lekkende carburateur wist te repareren, uitgeleend.  Zo, nu weet ik ook weer waarom ik als dat spul in de kofferbak heb liggen.

De dag bracht ons een prachtige route en redelijk weer. ‘s Ochtends nog zonovergoten, in de tweede helft van de dag trok de hemel wat dicht. Zonder te gaan regenen overigens en een heel prettige temperatuur voor het rijden in een klassieke Volvo. De route leidde oostwaarts: Achterveld, Lunteren, schampte natuurgebied de Hoge Veluwe en trok daarvandaan weer naar het zuidwesten: Bennekom, Wageningen, Rhenen, Elst, Amerongen, Wijk bij Duurstede. Daarvandaan via Doorn en Woudenberg terug naar Leusden, naar restaurant  Bavoort.

Wat viel op deze keer? Nou, best veel aandacht van het jongerenregister. Leuk!

Een aantal deelnemers beschouwden de rit kennelijk als een “generale repetitie” voor de reis naar de Noordkaap. Althans, dat deed bij een aantal auto’s het route schild van de rit naar de Noordkaap  vermoeden.  Veel kinderen waren er dit ook, voor hen hadden Jaap en Bas een speciale competitie opgezet. De winnaars verdienden een ijsje. Daar moesten ze wel even  op wachten, want er was wat onduidelijkheid over de echte winnaars. Geacht jongerenregister en  aspirant volvorijders: Leuk geprobeerd en je had ook de beste antwoorden, maar toch ging het kinderijsje aan je voorbij.

Voor de rijders en navigatoren was er genoeg te doen en te beleven. Vragen over wetenswaardigheden langs de weg, tellen hoeveel uitwijkplaatsen een bepaalde weg heeft en niet te vergeten: de letterbordjes langs de route. Negen in totaal, voor de echt oplettende equipes tenminste. Wij hebben er maar twee gezien, maar dat kwam misschien ook omdat we pas halverwege de rit er achterkwamen dat de bordjes er voor de Heuvelrug toerrit waren neergezet. André, onze fotograaf vandaag mag ook niet onvermeld blijven. Niet alleen bij de start, maar ook op een aantal plaatsen langs de route stond hij ons op te wachten. Mooie plaatjes heeft dat opgeleverd, kijkt u zelf maar via onderstaande link.

Verder was het een werkelijke schitterende route. Ik woon nu alweer geruime tijd in deze omgeving en heb door mijn andere hobby, fietsen, al heel wat weggetjes leren kennen. Maar Bas en Jaap hebben me verrast: er is toch nog veel meer te zien en te beleven dan ik dacht. Voor de makers van de route was er trouwens nog enige stress, toen op eerste paasdag een natuurbrand een flink deel van de Hoge Veluwe in de as legde. Door die brand waren enkele wegen afgesloten, en jawel hoor, ook de Heuvelrug toerrit  was daarvan het slachtoffer. Dus heeft Jaap nog gauw de avond ervoor een omleiding in elkaar gezet en meegegeven. Klasse!

Zo rond half vijf was de koek weer  op en de penningmeester naar huis, na de rekening te hebben voldaan. Dank aan Jaap en Bas voor de route. Schitterend! André en zijn maat, bedankt voor de mooie foto’s. Dank ook aan Rob en Jan voor het regelen van het verkeer op de parkeerplaats. En natuurlijk dank aan onze sponsors, die deze dag financieel mogelijk hebben gemaakt: Formido bouwmarkt, Nordicar, Garagebedrijf Riemersma en Volvo Klassiekers Barneveld -Dries Bakkenes.

Foto’s.

Niet alleen André heeft foto’s gemaakt, ook enkele deelnemers en een toevallige fotograaf langs de route hebben foto’s gemaakt. Via onderstaande links zijn deze allemaal te bekijken.

Foto’s André van Rooijen: foto's Andre via Google+

Foto’s Wim Krieger:  site Wim Krieger

Foto’s Dick Groen:  link naar site Dick Groen