Sleuteldag Volvo Serva Nijkerk 29 maart 2014

Sleuteldag 29 maart, Serva Nijkerk

Ondertussen begint Serva Nijkerk voor de regio Midden twee keer per jaar een soort clubhuis te worden. Wij zijn Serva erg dankbaar dat zij altijd weer zo voor ons klaar staan met raad en daad en de assistentie van Gerard. Heel mooi dat er dergelijke initiatieven mogelijk zijn. Top!

Deze zaterdag was weer een gezellig drukke dag, met niet al te veel grote problemen. Er is hier en daar wat gesleuteld. Zo heeft Onno nu een nieuwe hoofdremcilinder en rembekrachtiger en heeft Eline een mooie nieuwe accu en knipperautomaat uit een Opeltje. Ach, het zit achter het dashboard en het doet z’n ding. Veiligheid en goed functioneren gaan soms voor volmaakte originaliteit.

Verder werden er liters olie, zoveel  rem-, carter- als versnellingsbakolie vervangen en (soms hoognodig) aangevuld.

Dick Reef kon zich weer uitleven met het taxeren van een vijftal klassieke Volvo’s, waaronder die van onze fotograaf Frits. En de jongen van het deuken verwijderen zonder plamuur was ook weer van de partij en had z’n handen er weer vol aan.

Wat mij opviel deze keer was de fantastische kwaliteit van de auto’s die langs is gekomen. Zoals een geweldige nieuwe aanwinst van één van onze leden, een groene 123 GT. Prachtig! En, ook mooi om te zien was een zo goed als originele heel vroege (6 volt, B16) Amazon. En wat dacht je van een 444, werkelijk mooier dan ‘ie ooit, zo’n 60 jaar geleden, in de showroom heeft gestaan. Allemaal het resultaat van jarenlange en ingrijpende restauraties. Maar dat niet alleen, er verscheen ook P1800 in uitstekende conditie. en bijna niet te geloven, maar deze auto is –op het eerste halfjaar na- zijn hele leven al in het bezit van dezelfde eigenaar. En niks geen restauraties, geen nieuwe lak, maar wordt nog regelmatig gebruikt. En ongetwijfeld goed onderhouden. 

Naast deze prachtige oude techniek kwam ook een lid aanzetten met een Amazon voorzien van de nodige elektronica. Als uitbreiding op de 123 elektronische ontsteking was deze auto uitgerust met een lambda sonde en een regelklep waarmee de LPG / lucht verhouding continue geregeld wordt. Dat levert dan een mooier lopende auto op en een reductie van schadelijke uitlaatgassen. En het is een mooie manier om je kennis en hobby te combineren.

Toen Frits klaar was met sleutelen en taxeren klaar had hij ook nog tijd om wat mooie platen te schieten. En dat resulteert in mooie auto’s, maar ook mooie mensen.

Onze dank aan iedereen die deze dag mogelijk heeft gemaakt!

Foto’s onder andere door Frits van der Gronde (http://www.fritsvandergronde.nl/): Fotos Sleuteldag 29 maart 2014