5 oktober 2013: Wijnproeverij

Zaterdag 5 oktober.

Op 5 oktober stond er een wijnproeverij op de agenda. Bijzonder! wijn betekent alcohol  en alcohol en autorijden is een onpraktische combinatie.  Maar toch durfden we het aan, vertrouwend op de discipline van onze leden. Henk Vlug, één van onze leden, drijft naast zijn dagelijkse beslommeringen een bescheiden wijnhandel voor klanten in de regio. Henk heeft behoorlijk verstand van wijnen en beschikt over een fijne neus en smaak om kwaliteit te herkennen. Samen met zijn vrouw en schoondochter  had hij voor ons, zo’n 40 liefhebbers, een tableau van wijnen uitgestald, die we naar believen konden proeven. Het proeven gaat als volgt in zijn werk: allereerst zorg je dat je een neutrale smaak in je mond hebt, door een slokje water en / of een stukje brood te nuttigen. Dan kies je een wijn, het best is dat in volgorde van zwaarte te doen, en laat het even flink in het glas walsen. Dan ruik er eens goed aan en je neemt een slokje. Niet doorslikken, maar door je mond laten spoelen en gelijktijdig wat lucht naar binnen zuigen. De lucht versterkt de smaak van de wijn namelijk enorm. Dat het niet een echt smakelijk geluid is, dat nemen we dan maar op de koop toe. Vervolgens neem je weer afscheid van de wijn door het in de daarvoor bestemde bakjes te spugen. Dat is meteen het geheim van het alcohol en autorijden dilemma:  je proeft het alleen, je drinkt het nauwelijks. Wat een mooie manier om zo wijnen te proeven en smaken te vergelijken. En met het gezelschap erbij was het ook een gezellige bedoening.

De plaats waar dit allemaal voltrok was de gloednieuwe vestiging van Broekhuis Volvo Zeist. Een schitterend pand, wat Volvo deelt met Ford en het eigen schadeherstelbedrijf. Dat ook Ford de klassiekers een warm hart toedraagt blijkt uit de inhoud van de showroom, waar namelijk een schattige Ford Anglia stond te stralen. Maar op 5 oktober was het toch (klassiek) Volvo wat de klok sloeg. Een paar leden had speciaal zijn klassieker opgepoetst en deze mochten naar binnen, zo de showroom in, tot aan de tafel met de wijnen. Mooi hoor! Henk van Silfhout, de contactpersoon van Volvo Broekhuis voor de regio Midden –en lid van onze club- heeft ons het hele bedrijf laten zien. Door de showroom van nieuw en gebruikt, via de logistieke afdeling, waar alles wordt geregeld en voorbereid, door het magazijn –oei, afblijven….-, naar de werkplaats. Volvo en Ford delen deze werkplaats. En ook de monteurs kunnen -als het nodig is- aan beide merken werken. Ik heb ze niet geteld, maar ik denk dat er toch zeker twintig werkplekken zijn ingericht. Met tweekoloms bruggen, waarvan de kolommen geheel in de grond verdwijnen. De vloer wordt wekelijks geschropt door een bijverdienende scholier. Die is er de hele zaterdag druk mee, en dat was ook goed te zien. Geen spatje! Althans, behalve een lekkende C70, die alweer zijn verse sporen had achtergelaten. Één werkplek is heel bijzonder, die is namelijk voorzien van digitale uitlijn diagnoseapparatuur. Je plaatst je auto op het apparaat. Vervolgens maken 3-d camera’s aan weerszijden opnamen van de wielen, terwijl platen onder de auto heen-en-weer schuiven. Na wat rekenwerk rolt er uit het apparaat een rapport waarin je precies kunt lezen wat er aan welke wielen moet worden bijgesteld om de juiste afstelling te krijgen. Broekhuis heeft hiervoor een vaste operator in dienst.  Na deze rondleiding ben ik ervan overtuigd dat je auto bij Broekhuis in goede handen is.

Na de rondleiding wachtten ons nog de broodjes en een heerlijke kop verse tomatensoep. Met een volle maag konden we veilig op huis aan. Een geweldige middag / avond was het. Dank aan Henk en zijn assistentes voor de wijnen en Volvo Broekhuis voor de prachtige locatie.

Foto's op Picasa;  foto's 5 oktober wijnproeverij