BBQ en stadswandeling Amersfoort op 31 augustus 2013

Zaterdag 31 augustus was voor de regio Midden de dag van de jaarlijkse Barbecue, gecombineerd met een activiteit voor de hele familie. Dus nu een keer niet een middag graaien in beschimmelde dozen met ongesorteerde en veel te vaak gebruikte onderdelen. Of gebogen onder een openstaande motorkap allerlei goede adviezen geven en in ontvangst nemen. Maar wel met schone handen, partner en kinderen samen wat leuks doen.  En wat voor leuks had de regio Midden in petto: een rondwandeling onder leiding van een gids door de oude binnenstad van Amersfoort en daarna een borrel en barbecue op het gezellige terras van stadstrandtent Zandfoort aan de Amersfoortse Eem. De opkomst was weer goed, ruim 40 mensen, waaronder enkele  kinderen, hadden zich aangemeld. Keurig op tijd meldde een ieder zich. Omdat de groep flink groot was, waren er voor ons twee gidsen van het, op vrijwiligers draaiende, Gilde  uitgerukt. Verdeeld over twee groepen hebben ze ons  heel veel mooie plekjes en bijzonderheden laten zien. Ik zat zelf in groep twee onder leiding van gids Ria. En Ria was er niet toevallig. Ze vertelde dat ze speciaal ons wilde helpen, omdat ze een Volvo verleden heeft. Haar vader werkte namelijk jarenlang als inspecteur voor Volvo Nederland, ook nog in de “haagse” periode. Zo zie je maar weer! Ria weet veel van de oude binnenstad. Zo vertelde zij over het ontstaan van de stad. Onder andere over de eerste verdedigingsmuur die, toen de tweede stadsmuur in verband met de stadsuitbreiding was gebouwd, is afgebroken  en waarvan de stenen zijn gebruikt voor de bouw van de Muurhuizen op de fundamenten van die eerste stadsmuur. Over museum Flehite en over de woningen aan het hofje van de Armen de Poth. Het hofje is ooit gebouwd voor zieken en is nu in gebruik als woningen voor ouderen. Maar ook vertelde ze over  de waterspuwers in de kademuren van de grachten, waarvan de afbeelding een verwijzing is naar een huis of bijzondere plaats in de buurt. En we konden de Koppelpoort van binnen bekijken. De koppelpoort is een poort die zowel de toegangsweg over land als over water ’s nachts afsluit. We hebben het dan over de middeleeuwen natuurlijk. De schuif die in de vaarweg wordt neergelaten, wordt aangedreven door “vrijwilligers” in een looprad. Vroeger waren dat gedetineerden, vandaag de dag zijn dat bijvoorbeeld leden van de VKV. Het woord raddraaiers komt daar trouwens vandaan.

Heel veel kilometers hebben we niet gelopen, maar wel genoeg om een goede indruk te krijgen van de historische binnenstad van Amersfoort.

En dan een Barbecue. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat het wel een beetje winderig en fris was, en al gauw gingen dan ook de jassen en truien aan. Maar buiten dat, waren de sfeer en het eten prima. We hadden dit keer een echte barbecue, dus we moesten zelf in de weer aan de –gasgestookte, dat dan weer wel- grillplaten.  Samen met de salades, het turkse brood en de sausjes smaakte het iedereen prima is mijn indruk. Er werd druk gepraat over van alles en nog wat en zelf heb ik verschillende vakantieverhalen gehoord. Maar natuurlijk, ook komt het dan –bij de mannen in ieder geval - toch weer gauw op het naar benzine en olie ruikende gemeenschappelijke onderwerp terecht. Helemaal niet verkeerd natuurlijk, wat dat is toch wat ons allemaal bindt, niet waar?

Foto’s op: 31 augustus 2013: BBQ en wandeling

Erik Wielink

Secretaris Regio Midden.