Poetsdag op 22 juni 2013

Zaterdag = autopoetsdag. Gelukkig niet iedere zaterdag, want je moet het niet overdrijven natuurlijk. Maar op 22 juni was ‘ie er weer: de Regio Midden Poetsdag. Verzamelen deden we in alle vroegte, om 9 uur bij Velbo Autoschade herstelbedrijf in Bennekom. Een mooi bedrijf, met een kloppend Volvo hart. Althans, in de kantine zag ik, naast de dame in badkleding, ook een foto van een Volvo die eens flink onderhanden werd genomen. De opkomst was weer prima, zo’n 13 auto’s. Er hadden er meer bij gekund, maar nu was er heerlijk veel ruimte voor iedereen.

 Wat doe je nou op zo’n dag? Dat vroeg ik me al een poosje af, en dat was voor mij de reden om nou eens niet alleen maar een beetje rond te lopen om een leuk stukje te kunnen schrijven. Dus mouwen opstropen en aan de slag. Eerst de auto wassen, aan de overkant van  de straat in de zelfwas cabines. Dat hoefde ik niet. Ik was  voorbereid en had mijn Amazon de woensdag ervoor al op mijn manier uitvoerig schoongemaakt. Dat was ook wel nodig, na de Targa Florio, ofwel een rondje Italië inclusief de eilanden. Wat zag ‘ie eruit! Ik mocht dus meteen de hal in en kon een mooi plekje uitkiezen. Toen iedereen zo’n beetje binnen was, stak de man van Eenzet van wal. Waar het kort gezegd op neer komt –of althans wat ik onthouden heb- is dat schoon een betrekkelijk begrip is. En dat toonde hij aan op de achterklep van een witte P1800. Door een klein stukje te behandelen met een mild poetsmiddel was meteen duidelijk dat er een wat grauw grijzige waas over de lak was ontstaan. Haal je die weg, dan krijgt de wagen weer de kleur zoals het ooit bedoeld is. Dat milde poetsmiddel is heel makkelijk te verwerken: met een microvezeldoekje opbrengen, even laten drogen en uitwrijven. Denk daarbij niet aan een behandeling met b.v. Commadant. Dit werkt echt veel makkelijker. Na het poetsen moet je de lak beschermen en dat doe je dan met het hardglans middel. Dun als water breng je dat ook weer met een (schoon) microvezeldoekje op, ook weer even laten drogen en opwrijven. Glimmen als een…afijn,daar heb je een hoop uitdrukkingen voor. En zo was iedereen lekker aan de slag, met zorg en aandacht je auto eens goed nalopen. En dan zie je ook waar het poetsmiddel geen zin meer heeft, maar de lakstift (of erger) gehanteerd moet worden. Niet leuk om te ontdekken, maar wel het behoud van je klassieker. Eenzet heeft trouwens nog veel meer specialistische middeltjes, bijvoorbeeld voor de banden, het interieur en het chroom van de bumpers.

Het best zichtbare resultaat is bereikt door de eigenaar van een dof uitgeslagen donkergroene Amazon. Je kon je er in spiegelen aan het eind van de dag. Prachtig, een glimmende auto met een glimmende eigenaar. De eerste vanwege Eenzet poetsmiddelen, de laatste vanwege de trotse prestatie.

En er zijn weer foto’s te bekijken, volg de link: foto's poetsdag 2013

Of allemaal achter elkaar in een filmpje: filmpje poetsdag 2013