Afsteldag bij Volvo Serva te Nijkerk op 20 oktober 2012

Afsteldag bij VOLVO Serva, Nijkerk op 20 oktober 2012.

 

Verslag.

 

Zaterdag 20 oktober waren we weer heel erg welkom bij Volvo dealer SERVA te Nijkerk. Alweer de tweede keer dit jaar. Rob Kooi zorgde weer dat er wat lekkers bij de koffie was en dat er een gevulde doos met vervangingsonderdelen klaar stond. Jaap Blijleven, Rob Kooi, Jan Mulder en Gerrit Marcus boden namens onze vereniging de nodige technische ondersteuning. En Dick Reef was er als TC lid voor het taxeren van vier wagens. En tenslotte was daar gelukkig ook weer Gerard van Volvo Serva, die naast heel veel ervaring met modern zweeds spul ook veel kennis en gevoel voor ons mobiele erfgoed heeft. En dat kwam goed uit, want er  waren weer wat probleemgevalletjes.

Vooraf waren er wat minder aanmeldingen, maar dat gaf tijdens de dag de ruimte om wat langer aan de wagens te sleutelen en wat meer tijd te hebben voor het sociale aspect.

Deze keer was er wat meer aandacht voor de remmen. De nodige liters remvloeistof zijn vervangen. Wist u dat het heel verstandig is om iedere twee jaar de hydraulische olie van de remmen en de koppeling (in voorkomende gevallen) te vervangen? Door allerlei oorzaken trekt hydraulische olie vocht aan, en dat vocht vervuilt het systeem en zorgt ervoor (gasvorming) dat de remmen niet meer goed functioneren. Aan materiaal kost het niet veel, dus dat kan het probleem niet zijn. En tijdens  zo'n afsteldag is het vervangen ook een makkie, vooral door gereedschap wat we mochten gebruiken. Met een drukvat aangesloten op het remsysteem kan je in je eentje in alle rust de leidingen doorspoelen en ontluchten. Wat een genot!

Maar zoals op de meeste sleuteldagen ging niet iedereen helemaal blij naar huis. Zoals de eigenaar van de grijze 140 (zie foto) die net een nieuw gereviseerde Stromberg carburateur had gemonteerd. Een hele uitgave voor een student. Ondanks die glimmende carburateur liep niet helemaal lekker op benzine en ook op gas kon het ook wel wat beter. Dat het op benzine niet goed wilde lopen leek in eerste instantie te komen door een niet passende O-ring wat zorgde voor lekkage. Maar ook toen een wel  afsluitende ring was gemonteerd haperde het. Dat probleem is niet opgelost, maar de wagen is wel op gas goed afgesteld. En er is weer een boel kennis opgedaan, en dat is ook niet onbelangrijk.

Wat erg leuk aan een afsteldag is dat je kennis maakt met heel veel verschillende mensen, die allemaal op hun heel eigen manier met hun hobby omgaan. De één gebruikt de auto iedere dag, een ander rijdt tussen twee apk beurten minder dan 10 km.  Maar beide kennen hun auto tot op het laatste boutje. Weer anderen komen een keertje kijken om te zien hoe dat nou gaat, sleutelen aan je eigen auto. En die ontdekken dat je eigenlijk best veel zelf kunt, als je maar weet hoe. En daar komt de kennis van de eerder genoemde ervaren sleutelaars weer van pas. Zij helpen je graag op weg.  En dat is nou precies waar zo'n dag voor bedoeld is. Met elkaar proberen de boel rollend te houden.

En wat ik geleerd heb? Dat je met goed gereedschap makkelijker kunt werken en dat je een trekhaak niet alleen voor een aanhangwagen hoeft te gebruiken. De hond (zie foto) heeft het wel even geprobeerd, maar de Amazon gaf geen krimp.

Foto's vindt u op:

 

https://picasaweb.google.com/100162981512918268107/201220OktoberAfsteldag02?authuser=0&authkey=Gv1sRgCKDun5flsumCPg&feat=directlink