Klepstel avond

Vrijdag 1 december: kleppen stellen in Haarlem Kleppen stellen P240 3

Met een presentatie, een voelermaatje en een schuifmaat gaan we op 1 december kleppen stellen. Dat gebeurt bij Auto Haarlem, de buurman van de garage van Arthur Maandag, bij wie we deze avond vast ook nog wel even binnen komen.

Regiobestuurder Peter de Laat begint de avond met een korte beschrijving van de ademhaling van de verbrandingsmotor. En dan zal blijken dat na de schuifkleppen en zijkleppen, de kopkleppen het meest effectief zijn in de motor. Goed afgestelde kleppen zijn een noodzaak voor het optimaal functioneren van de verbrandingsmotor. We gaan kort in op de functie van de kleppen, de conditie en het onderhoud van de klepbediening in de motor, zoals goede smering. De nokkenas, nokvolgers en tuimelaars zijn namelijk de zwaarst belaste onderdelen van de motor, zeker bij aanpassingen aan de motor die meer vermogen genereren.

Het verschil tussen de onderliggende- en de bovenliggende nokkenas wordt op 1 december zichtbaar. Geen stoterstangen en tuimelaars meer, maar een aluminium cilinderkop met directe klepbediening werd de standaard in de Volvo-motoren na de B18/20. Eerst als optie geleverd bij de introductie van de 200 serie en vanaf 1976 met diverse cilindervolumes standaard in alle 200-modellen en later in de 700 en 900-serie. Zo verschenen, na de eenvoudige klepstelbout met contramoer, de vulplaatjes die bij kleiner wordende speling met de nodige vaardigheid verwisseld moeten worden.

Met een gedemonteerde OHC cilinderkop, beschikbaar gesteld door Garage Van West, kunt u het deze avond desgewenst zelf proberen. De B18 motor van Arthurs Duett, dus met onderliggende nokkenas, is ook beschikbaar voor het stellen van de kleppen.

De avond begint om 20.00 uur en aanmelden is niet nodig. Auto Haarlem is te vinden op de adres Frans Halsstraat 33 te Haarlem. Postcode is 2021 EH. Ter plaatse is het tot 21 uur betaald parkeren en vaak vol. Het is dan ook het handigste een auto in de nabijgelegen parkeergarage aan de Kleverlaan te zetten. Vandaar is het een kort stukje lopen. En ook het openbaar vervoer is een optie: station Haarlem ligt ook op loopafstand.

Evenement-informatie

Organisatie regio Noord-West
Type evenement Technische bijeenkomsten
Startdatum 01-12-2023 20:00
Locatie Auto Haarlem

Locatie-informatie - Auto Haarlem

De garage voor reparatie van alle automerken.
Tevens zijn wij gespecialiseerd in de Franse auto merken, het bouwen van Burtons en het onderhoud aan klassiekers.

Wij bevinden ons in het bruisende hart van Haarlem vlakbij het welbekende Frans Hals plein.
Doordat de garage zo'n gunstige ligging heeft, kunt u gemakkelijk op de bus of trein stappen om bijvoorbeeld op tijd op uw werk aan te komen, of lekker te gaan winkelen in Haarlem.

Ook kunt u gebruik maken van onze leenfiets.