5 mei: Livegang nieuwe VolvoKV website!

logo-vkvTijdens het Hemelvaart weekend 2016 gaat de nieuwe website van de vereniging live!
Dit betekent dat er een vijfde update gaat plaats vinden vanaf het jaar 1997.

Wat heeft dit voor gevolgen tijdens de Hemelvaart.

De huidige website gaat op 5 mei om circa 10:00 uur op slot.
Dat betekent dat de website nog wel is te raadplegen maar er kunnen geen artikelen of forum berichten worden geplaatst.
Ook het bestellen van onderdelen en wijzigen persoonsgegevens is niet mogelijk.
De verwachting is in de loop van de ochtend van 6 mei de nieuwe site live gaat.

WAT ZIJN NU DE VERSCHILLEN TEN OPZICHTE VAN DE HUIDIGE WEBSITE

Alle componenten komen nu uit de stal van Joomla.
Een uitzondering is de taxatiemodule ten behoeve van de Technische Commissie voor het vastleggen van Taxaties van Volvo’s van 25 jaar en ouder. In feite is dit component ook geen echt onderdeel van de website.

Hieronder volgt een verslag voor een aantal componenten van de Volvokv website.

Volvo Klassieker Onderdelenwebshop (VKO)

Het component VirtueMart is vervangen door HikaShop.
Er is door Wilbert Verhoeven (Shopmanager) heel veel werk verricht om de indeling op een gedetailleerd niveau te krijgen
volgens de indeling van de onderdeelboeken welke vervolgens nog is verfijnd naar huidige inzichten.
Als je voorheen zocht op Carrosserie onderdelen van een Amazon kreeg je circa 700 onderdelen te zien.
In de nieuwe opzet klik je via een logische rubricering naar het gewenste onderdeel.
Je krijgt dan bijvoorbeeld alleen de onderdelen op de pagina te zien welke te maken hebben met een raambediening van de voordeur van een Amazon. Maar het zoeken op onderdeelnummer is natuurlijk ook mogelijk.
Ook de lay-out van de e-mail naar de aanvrager is aangepast. Tevens kun je nu ook een alternatief adres opgeven. De de E-mail lay-out sluit ook beter aan voor de afhandeling in de VKO.

Tijdens het opstellen van het PVE was het idee om de gehele administratie van de VKO onder te brengen in een web applicatie Magento. Voordeel was dat het hele proces van bestelling tot levering in dezelfde omgeving zal plaats vinden. Gezien de complexiteit is hier voorlopig van af gezien.

Bestellingen uit de webshop worden nu met behulp van E-mail doorgegeven aan de VKO. Tevens vindt er regelmatig een update plaats van te leveren onderdelen van Snelstart (beheer applicatie in VKO) naar de Hika webshop.

Forum

Het component PhpBB is vervangen door Kunena. In tegenstelling tot PhpBB is Kunena een Joomla component.
Voordeel van Kunena is dat deze technisch beter aansluit in de Joomla omgeving. Ook voor de webmaster is het beheer eenvoudiger. Voor het plaatsen en zoeken van onderwerpen is er weinig verschil. Het grote voordeel is dat het plaatsen van foto’s veel eenvoudiger is geworden. Je mag nu de foto in een groot formaat aanbieden.

Kunena maakt de foto automatisch kleiner voor een aanvaardbaar niveau voor de website.

Nieuwsbrieven

Het component AcyMailing is voorzien van een hogere versie. In feite zijn er geen inhoudelijke veranderingen. Alleen de lay-out is veranderd.

Is de website nu af?

Nee, een website is nooit af. Zeker na livegang zullen en nog een aantal onvoorziene bugs aanwezig zijn ondanks dat er uitvoerig is getest. Als alle bugs zijn opgelost is er een stabiele basis voor nieuwe wensen. Het blijft dus een dynamische omgeving.

Meld bugs en wensen op het forum onder de rubriek “Forum en website zaken”. De webmaster houdt de eerste drie weken na live gang deze rubriek dagelijks in de gaten, gaat daarna een paar weken op vakantie en pakt na de vakantie de zaken wekelijks weer op.

Tot slot

Arjan Vrielink heeft aangegeven te willen stoppen als de nieuwe website live gaat.

We willen Arjan hierbij bedanken voor zijn inzet en natuurlijk het gebruik van de vergader faciliteiten van zijn bedrijf Flevobike. Ernst Sangen neemt het stokje voorlopig over.