Belastingvrijstelling oldtimers

De laatste tijd zwerven er wat verhalen rond over het feit dat wanneer een oldtimer na 31-12-2010 wordt ingevoerd deze niet meer vrijgesteld kan worden van de houderschapsbelasting. Zelfs bij de RDW zijn dergelijke geluiden gehoord. Niets is echter minder waar.

 

Wel gaat er eind 2011 iets veranderen. Auto’s die gebouwd zijn voor 1-1-1987 blijven gewoon vrijgesteld van de houderschapsbelasting. Of ze nu voor 31-12-2010 of na deze datum worden ingevoerd. Dat maakt geen enkel verschil. Hierbij moet de aantekening worden gemaakt dat de RDW niet uitgaat van het bouwjaar, maar de datum eerste toelating. Een auto die een jaar als winkeldochter bij een dealer heeft gestaan en pas bij de verkoop van een kenteken werd voorzien is op papier dus jaar jonger dan in werkelijkheid. Wanneer aangetoond kan worden, bijvoorbeeld door middel van chassisnummers, dat de auto daadwerkelijk voor 1-1-1987 is gebouwd zijn er gevallen bekend dat de RDW de datum wil aanpassen.

Auto’s die echter zijn gebouwd na 1-1-1987 worden niet meer vrijgesteld van de houderschapsbelasting als 25 jaar oud worden. Voor deze auto’s blijven alle bestaande verplichtingen van kracht. Uiteraard profiteren deze oldtimers wel van de aangepaste APK-frequentie als ze eenmaal 30 jaar oud zijn geworden. De gang naar de keurmeester hoeft dan maar één keer in de twee jaar gemaakt te worden.

meer info: belastingdienst