Hoe gebruik te maken van de overgangsregeling(kwart tarief) in 2015

Begin november wordt er een selectie van de kentekenhouders gemaakt die dit jaar (2014) meedoen met de overgangsregeling. Deze (geselecteerde) kentekenhouders krijgen ook voor het jaar 2015 een acceptgiro toegestuurd Als deze acceptgiro volledig en tijdig (d.w.z. vóór 1 januari 2015) wordt betaald, dan betekent dat dat de oldtimers weer meedoen aan de overgangsregeling in 2015. Maakt u gebruik van de overgangsregeling? Dan betaalt u een verlaagd tarief met een maximum van €120 per jaar. Bij niet volledige of niet tijdige (vóór 1 januari) betaling vallen de oldtimers voor dat jaar niet onder de overgangsregeling. In dat geval vallen de oldtimers onder de reguliere MRB en worden ze volledig in de heffing betrokken.

Let er ook op dat oldtimers die onder de overgangsregeling vallen in de maanden december, januari en februari niet op de openbare weg mogen komen. Deze verplichte 'schorsing' gaat op 1 december 2014 in. Komt u toch met uw oldtimer op de weg in december? Dan loopt u de kans u een verzuimboete te krijgen. Niet doen dus. Als de oldtimer in december APK-gekeurd moet worden en daarom naar de garage moet dan kunt u een tijdelijke ontheffing vragen. Ook de voorwaarden van de evenementenregeling blijven gelden wanneer gebruik wordt gemaakt van de oldtimerovergangsregeling. Er wordt echter géén teruggaaf motorrijtuigenbelasting verleend als een motorrijtuig wordt geschorst die gebruik gemaakt van de overgangsregeling.

Let op! Voor oldtimers die gebruik maken van de overgangsregeling en niet geschorst zijn, lopen de voertuigverplichtingen, waaronder de verzekeringsplicht en de APK-plicht, ook tijdens de wintermaanden gewoon door. Indien het voertuig hieraan niet voldoet ontvangt u automatisch de boete(s).

Hebt u het afgelopen jaar niet deelgenomen aan de oldtimerregeling, onderneem dan zelf actie! Via website van de belastingdienst kunt u het formulier 'verzoek motorrijtuigenbelasting bijzonder tarief downloaden en invullen.

Bronnen: FEHAC/Belastingdienst/OldtimerNieuws