Uncategorised

FEHAC - Belangrijke kamervragen over Mobiel Erfgoed

Op 19 februari hebben de Tweede Kamerleden Remco Dijkstra (VVD), Wytske Postma (CDA) en Chris Stoffer (SGP) schriftelijke vragen gesteld aan de Ministers van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Infrastructuur en Waterstaat. 
De FEHAC is er blij mee dat de politiek de vraag hoe we in de toekomst omgaan met mobiel erfgoed nu serieus oppakt! 
 
Uitspraken FIVA-president reden voor de vragen  
De aanleiding voor de vragen was een interview met FIVA-president Tiddo Bresters, waarin hij zich zorgen maakt of oldtimers in de toekomst nog van de openbare weg gebruik kunnen maken. 

Klik hier voor de Kamervragen

Bescherming van ons mobiel erfgoed
De FEHAC werkt al heel lang aan een goede bescherming van ons mobiel erfgoed.  
Een paar voorbeelden op welke terreinen dat gebeurt: 
- door actief te participeren in MCN (de Mobiele Collectie Nederland);
- inzet op het verbeteren en nog beter bruikbaar maken van het NRME (Nationaal Register
  Mobiel Erfgoed);
- uitdragen van een duidelijke visie over een duurzame toekomst van ons erfgoed;
- initiatieven te nemen en te ondersteunen voor het ontwikkelen van nieuwe, schone
  brandstoffen en op die manier in belangrijke mate bij te dragen aan verbetering van de
  luchtkwaliteit en vermindering van de gevolgen van de klimaatverandering.

Daarmee zijn al belangrijke resultaten bereikt. 
  
Standpunt milieuzones  
Milieuzones zijn soms onvermijdelijk. Schone lucht vindt immers iedereen belangrijk.  
De FEHAC werkt daar loyaal aan mee, maar zet ook in op uitzonderingen voor mobiel erfgoed zodat onze klassieke voertuigen zonder belemmering in de milieuzone kunnen komen, als daar reden voor is. Nu ligt die uitzondering voor dieselvoertuigen op 40 jaar en ouder.   
  
Definitie mobiel erfgoed hoeksteen voor beleid 
Ondanks de inzet van de FEHAC, zien we op een aantal terreinen dat het langzamerhand minder vanzelfsprekend wordt dat er ontheffingen voor oldtimers komen. Enerzijds komt dat door onbekendheid, anderzijds omdat de definitie van wat mobiel erfgoed is, min of meer ‘verborgen’ is opgenomen in de regelgeving. Zo kon het enige jaren geleden gebeuren dat voor de vrijstelling van Motorrijtuigenbelasting ineens een leeftijd van 40 jaar werd gehanteerd. Dat, terwijl de aanvaarde definitie toch ècht 30 jaar aangeeft. 
 
Standpunt ministers OCW en IenW moet nu duidelijkheid gaan geven 

Er is dus alle reden voor om het mobiel erfgoed nu goed in kaart te brengen. Er moet duidelijk worden wat mobiel erfgoed is en wat niet. Daarmee kan de toekomst van onze mooie klassiekers weer wat beter geborgd worden. Bovendien kan iedereen dan blijven genieten van ons mobiel erfgoed waar het hoort: buiten, rijdend op plaatsen waar het niet stoort en zodat ook anderen aan ons erfgoed genoegen kunnen beleven. 
Of, zoals Kamerlid – en een van de indieners van de vragen - Remco Dijkstra het zei: 'Wat is er mooier dan op een zonnige dag, in je klassieker langs mooie dorpen, weilanden, dijken en bossen te rijden, raampje open en genieten maar. En intussen je klassieker laten zien aan al die anderen die, zonder het voorrecht van bezit, er toch plezier aan beleven’. 
  
Nu nog even het antwoord van de Ministers afwachten....

Vårfärd 19-04-2020

47609095901 7a39892156 o
Beste leden,

De inschrijving voor de Vårfärd is gesloten. Door een overweldigende belangstelling is het maximaal aantal equipes bereikt.

Op 19 april 2020 is het zo ver, de 25e editie van de landelijke Vårfärd wordt verreden. In een harmonieuze samenwerking met de VKV, de 700 Vereniging en het 240-260 register is wederom een prachtige rit voor u uitgezet. De Vårfärd is bedoeld voor alle Volvo’s van 25 jaar en ouder. Alle overige automerken zijn niet toegestaan. Voor meer informatie over de rit kijkt u op onze Facebookpagina.

Wat kunt u verwachten?
Om een traditie in ere te houden starten we in de plaats waar we de laatste keer zijn gefinisht: in Bergharen. U bent vanaf 10.00 uur van harte welkom bij Hill’s Food and Fun, Stompendijk 9, 6617 KH Bergharen. U kunt parkeren op het grasveld aan de weg. Indien dit grasveld door weersomstandigheden te drassig is, wordt u een alternatieve parkeerlocatie gewezen door onze verkeersvrijwilligers. De koffie staat voor u klaar!
Tussen 11.00 uur en 12.00 uur kunt u starten voor ongeveer 100 km Volvo rijplezier. De finish is uiterlijk om 17.00 uur in regio Amersfoort. Om 17.30 uur is de prijsuitreiking. Bovenal bent u een dag onder soortgenoten met hun Volvo’s.

Het inschrijfgeld bedraagt €20 per auto, maar de VKV sponsort de rit, waardoor u als VKV lid slechts €10 per auto betaalt. U krijgt hiervoor een rallyschildje, koffie, een foto van u onderweg met uw Volvo en een prijs als u de rit en de opdrachten als (één van) de beste(n) heeft vervuld. Om organisatorische redenen stopt de inschrijving voor deze rit bij 100 deelnemende auto’s. Daarom is inschrijving vooraf verplicht. 

U schrijft zich in via deze link: Vårfärd 2020 Echter, door de verwachte hoge opkomst is deelname aan deze rit nog geen garantie. U krijgt hier tijdig een bevestiging van per mail. In de regel geldt: wie het eerst komt, die het eerst maalt.
Deze editie is de route voor iedereen eenvoudig te volgen met een gewone routebeschrijving. De Vårfärd staat erom bekend dat ook voor de kinderen een fantastisch programma wordt opgezet. Kinderen tot 12 jaar oud kunnen ook mee ‘puzzelen’ onderweg en maken kans op leuke prijzen!

Zonder vrijwilligers geen Vårfärd! 
Zonder hulp van vrijwilligers is het onmogelijk om de dag te laten slagen. Daarom zijn we op zoek naar vrijwilligers om deze rit ook in 2020 tot een groot succes te maken. Wilt u de handen uit de mouwen steken op deze prachtige dag? Meld u dan aan als vrijwilliger via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via de Facebookpagina van de VKV of Vårfärd.

Wij hopen u te ontmoeten op zondag 19 april 2020! 

Elandrun 2020

Geachte relatie,

Op zondag 5 april a.s. mogen onze geliefde Volvo's weer uit hun winterslaap worden gehaald. Dan staat de Elandrun weer op de agenda. Met dit schrijven willen wij u en al uw leden uitnodigen om aanwezig te zijn tijdens dit evenement. Als toeschouwer of als deelnemer. Wederom zijn we weer welkom op het Midlandcircuit te Lelystad waar de familie Vowinkel de kantine beheert. Hier is het befaamde 'broodje bal' te verkrijgen. Elandrun auto

Wij vertrouwen erop dat u deze informatie wilt delen met uw leden/relaties via nieuwsbrief, social media of alle andere vormen van publicatie. Wacht hier niet te lang mee gezien er een maximaal aantal deelnemers is. De voorinschrijving was al van start (frequente deelnemers) en het loopt aardig snel.

Aanmelden kan via: www.elandrun.nl (er zijn maximaal 80 deelnemers mogelijk, vol = vol)

Enquête herproductie onderdelen

Na wekenlang onderzoek heeft de redactie bij verschillende Volvo klassieker
garages en specialisten een lijst met opgesteld met onderdelen die slecht of niet
meer verkrijgbaar zijn, maar die men wel graag geherproduceerd zou willen zien. 
Om van deze zgn. “Long list” over te gaan op een “short list” hebben we de leden
hard nodig. We hebben zoveel mogelijk stemmen nodig om een zuiver beeld te
kunnen creëren. Welk niet-leverbaar onderdeel zou u graag geherproduceerd willen hebben?

De enquête is te vinden onder adres: https://tinyurl.com/vkvenquete2019

Veel succes met stemmen,

De Redactie.

De Limburgtour 2020

De Limburgour, georganiseerd door Regio Zuid, vindt plaats op 22 maart 2020. De startplaats is Simpelveld en het eindpunt is gelegen in Margraten.

Social

  • Facebook
  • Flickr
  • YouTube

De VolvoKV is lid van

  • Fehac
  • KNAC
  • NCAD