Plan Weekers naar de 2e kamer: accoord met oldtimerbranche

BNR.nl meldt net het volgende:

Staatssecretaris Weekers (Financiën) heeft alsnog een akkoord gesloten met de oldtimeralliantie over de motorrijtuigenbelasting op oldtimers. Dat melden bronnen rondom de onderhandelingen aan BNR.

In de nieuwe plannen wordt de leeftijdsgrens voor belastingvrije benzineauto’s opgetrokken naar 40 jaar.

Benzineauto’s ouder dan 26 jaar komen in aanmerking voor het kwarttarief (maximaal 120 euro per jaar), maar dan mogen ze tijdens de wintermaanden (december, januari, februari) niet rijden.

De oude schorsingsregels blijven gewoon van kracht, zo bevestigen bronnen rond het onderhandelinsproces. Ook de leeftijdsgrens van diesel- en LPG-auto’s gaat naar 40 jaar. Er komt geen overgangsregeling bij deze categorie.

Bedrijfsvoertuigen en motorfietsen komen wel in aanmerking voor het kwarttarief. Daarmee is de dagenkaart definitief van de baan.

Nek uitgestoken
Volgens de alliantie steekt Weekers met deze plannen wel 'zijn nek uit', maar zal de klassiekerliefhebber zwaar getroffen worden. “Het gaat heel erg pijn doen", zegt Peter Staal, directeur van de KNAC. "Maar helaas, in deze politieke werkelijkheid is er niet meer te halen. We zijn absoluut niet blij met deze regeling, maar we verzetten ons er niet meer tegen.”Weekers haalt met de maatregel 28 miljoen euro minder op dan eigenlijk zou moeten. De nieuwe plannen gaan de schatkist zo'n 125 miljoen euro opleveren.

Tweede Kamer
De Tweede Kamer is nu aan zet. De brief van staatssecretaris Weekers gaat vanavond nog de deur uit, melden bronnen aan BNR. Morgen is er overleg.