Volvo Amazon Station "P220" is 50!

ski-combiTerug naar de roots! De station die Volvo maakte. De Volvo met de gaafste achterklep.

Niet zo lang in productie als de opvolgers maar een aanzienlijk deel van de 70k auto's rijden nog steeds rond. Het eerste persbericht over de auto ging vandaag 50 jaar geleden de deur uit.

Het was niet Volvo's eerste 'utility' auto. Ze bouwde eerder al een station-achtige versie van de Kattenrug, de Duett. Die zag er nog iets meer uit als een busje, de Amazon station was veel platter en wordt algemeen de Amazon Combi genoemd omdat je hem als bestelwagen, maar ook als familie- of luxewagen kon gebruiken.  Zoals bekend is Volvo met dit concept heel succesvol geworden: de 145, 245, 745-945, 850 en V70 hebben de traditie met veel succes voortgezet! In februari 1962 stond deze P220, zoals hij officieel genoemd werd, voor het eerst te stralen op de Stockholm Auto Show. Op de Volvo stand tijdens de TECHNO Classica in Essen wordt het 50 jarig bestaan dan ook uitgebreid gevierd. (Zie ook het artikel hieronder)

combiVolvo bracht de station, samen met de 2-deurs en een nieuwe motor, 6 jaar na de introductie van de sedan uit. De Amazon Combi moest het ultiem praktische, doch comfortabel sportieve alternatief worden. Dankzij de lange laadvloer zelfs inzetbaar als camper. Je kon er in slapen. Het onderstel en het grootste deel van de body kwam rechtstreeks bij de sedan vandaan maar hier en daar maakte Volvo verstevigingen om de stijfheid te behouden. Zo'n grote carrosserie heeft immers iets meer last van torsie.  

 

Een unieke feature van de Amazone Combi was de deelbare achterklep. Handig om op te staan als je zooi op het dak wilde leggen of bijvoorbeeld met de voeten buiten moest slapen. Omdat men auto's vroeger wel efficiënt bouwde woog een Amazon+ slechts 1250kg. Dat gecombineerd met een lagere luchtweerstand door de lange carrosserie resulteerde in een topsnelheid van meer dan 140km/u met slechts 75pk.

In 7 jaar produceerde Volvo 73.000 Amazone stations. De productie stopte in 1969. In dat jaar was de 'dikste' voorzien van een 115pk 2.0 viercilinder. Je moet er aan werken, zo'n oudje, maar ze komen nog prima mee.

(artikel vrij naar http://www.autoblog.nl/volvo-amazon-station-p220-is-50-feest , Alwood)