Tulpenrallye 2011 eerste week mei

Volvo_123GT_de_Jong-12_kleinfoto: Niek Deuze

 

De 58e International Historic Tulpenrallye zal worden verreden van 1 tot en met 7 mei 2011. De 58e editie van Nederlands oudste, grootste en bekendste evenement voor klassieke auto’s, wordt opnieuw een sportieve en uitdagende rally voor automobiel en bemanning. Overdag zullen de equipes in de verschillende klassen een spannende strijd voeren om de juiste routes en controles op tijd te vinden en de correcte passeertijden bij de tijdcontroles te laten noteren, terwijl er na afloop van elke etappe voldoende tijd is voor gezelligheid, ontspanning en netwerken op de unieke lunchlocaties en de fraaie finishplaatsen. Het concept van de rally is in grote lijnen vergelijkbaar met de succesvolle edities van de afgelopen jaren.
Het is mogelijk om deel te nemen in 4 klassen; de Vintageklasse (voor auto’s die zijn gebouwd voor 1950), in de Tourklasse (voor degenen met weinig of geen rallyervaring), in de Sportklasse (voor meer ervaren equipes) of in de Expertklasse (waarin de rijders met de meeste ervaring tegen elkaar strijden). De verschillende klassen starten geheel gescheiden en er worden per klasse aparte klassementen opgemaakt. De winnende equipe in de Expertklasse is algemeen winnaar van de 57e International Historic Tulpenrallye. De lengte van de rally voor de Expertklasse is ongeveer 2400 km, voor de Sportklasse ongeveer 2300 km, voor de Tourklasse ongeveer 2200 km en voor de Vintageklasse ongeveer 1900 km, verdeeld over etappes die zijn onderverdeeld in diverse trajecten.

De start van de 58e Tulpenrallye vindt op zondag 1 mei plaats in de buurt van Bergerac, in de Dordogne in Frankrijk. Bergerac ligt op ongeveer 1000 km van Utrecht en is goed te bereiken per auto, trein en vliegtuig (Rotterdam-Bergerac of via Bordeaux op ruim 100 km). De receptie met alle deelnemers en officials vindt op zondagmiddag plaats in het schitterende Chateau des Vigiers in Monestier op ongeveer 15 km van Bergerac. Hier vindt op maandag 2 mei ’s morgens ook de start van de rally plaats.

De eerste drie dagen wordt de Tulpenrallye verreden in een geheel nieuw gebied, met prachtige routes door de Acquitane, Midi-Pyrénées en de Auvergne. Maandagavond zal de karavaan stoppen in Montauban, dat nog slechts 200 km van de Middellandse Zee verwijderd is. Op dinsdag wordt er gereden naar Rodez, terwijl op woensdag Vichy zal worden aangedaan (hier vond in 2010 de start van de 57e Tulpenrallye plaats). Vanuit Vichy loopt de route dan noordwaarts, met een stop op donderdag in Troyes. Op vrijdag verlaat de Tulpenrallye Frankrijk, om die avond in de buurt van Dinant in de Belgische Ardennen te finishen. Zaterdag 7 mei wordt dan de laatste etappe verreden naar de finish bij Grand Hotel ‘Huis ter Duin’ in Noordwijk. Voor de finish in Noordwijk wacht de deelnemers op de boulevard als afsluiting nog de TulpenrallyeSprint voor zij aan de finish de tulpen in ontvangst kunnen nemen en volgens traditie kunnen genieten van haring en korenwijn.

Kijk voor meer informatie op: www.tulpenrallye.nl

In de touringklasse wordt serieus gereden; het gemiddelde van de regelmatigheidetappe ligt al redelijk hoog. De sportklasse doet op een dag een ”lusje” meer. De expertklasse doet nog een ”lusje” extra. (Lusje = vakterm voor een wat grotere dagetappe; het gaspedaal wordt met het voetje dus wat dieper ingedrukt om binnen de tijdlimiet te eindigen).
De algeheel winnaar komt uit de expertklasse, waarin totaal zo’n zestig equipes zijn ingedeeld.Overigens, val je in de prijzen in de sportklasse dan word je “”gestraft”” en ga je volgend jaar automatisch naar de expertklasse. Net zoals bij de golfsport houdt men kennelijk niet van ”duikboten”, lieden die makkelijk prijzen winnen in een klasse waar ze te sterk voor zijn.
Daarnaast is er veel bling bling te vergeven, er is zelfs een merkenteamprijs.
Opvallend; meer dan twintig Volvo equipes op een totaal van tweehonderd inschrijvingen; dat is dus even anders dan vroeger.