Nieuwe Concept Car van Volvo

Volvo Concept Universe
Wie er zorgen over had dat Volvo tegenwoordig in Chinese handen is, kan opgelucht ademhalen. De nieuwe Concept Universe is het bewijs dat Volvo zichzelf kan blijven.

Volvo toont op de autoshow in Sjanghai de Concept Universe, het eerste product dat onder de vleugels van het Chinese Geely is ontwikkeld. Het gaat om een limousine die de S80 voorbijgaat. Li Shufu, de grote baas bij Geely, uitte al eerder de wens een Volvo te hebben in het grootste segment. Het Europese hoofdkwartier was huiverig voor dat idee, maar nu is er toch dit studiemodel.

De Universe Concept is direct als Volvo herkenbaar en is van de hand van Peter Horbury. Hij heeft geprobeerd het Scandinavian Design toe te passen en het gevoel op te werpen van handwerk en duurzaamheid. Voorin is de auto uitdrukkelijk op de bestuurder gericht, terwijl de achterinzittenden hunnen baden in de weelde van luxe. Bijzonder is dat het interieur en de achterstoelen in elkaar zijn geïntegreerd.

Volvo heeft voor het ontwerp van de auto inspiratie opgedaan bij modellen uit het verleden. In de welvingen van de motorkap en de lage plaatsing van de koplampen en grille herkennen wij in elk geval wat van de Kattenrug. Verder is de het koetswerk een vierdeurs coupé – hoogmodieus wellicht, maar vergeet niet dat het Volvo was dat deze carrosserievorm met de eerste S60 in 1999 opnieuw uitvond.

“Volvo heeft de intentie om het merk te worden dat het beste kan bieden wat de kopers van moderne luxe auto’s wensen,” meldt het merk bij de presentatie van dit studiemodel. Grote kans dat daar een auto bijhoort, die de aanval opent op de vaste keuze in dit segment: de A8, 7-serie en S-klasse. In China is er in elk geval een grote markt voor dit soort auto’s. De nieuwe rijken laten zich daar graag chaufferen. Geen toeval dus, dat Volvo daar voor de lokale markt een verlengde S80 produceert.

bron: AutoWeek