Invoerdatum E10 benzine in Nederland nog onbekend

e10 benzine

Wanneer er nu in Nederland Euro 95 wordt getankt is er op dit moment in Nederland maximaal 5% bio-ethanol aan de benzine toegevoegd. In Frankrijk echter is sinds vorig jaar ook benzine met 10% bio-ethanol op de markt. Deze wordt onder de naam of met de toevoeging E10 in de naam verkocht. Ook in Duitsland wordt sinds begin 2011 E10 op een steeds grotere schaal bij de pomp verkrijgbaar.

Het is het nog niet duidelijk is wanneer E10 in Nederland aan de pomp verkrijgbaar is. Eind 2011 worden de exacte Europese specificaties voor deze brandstof verwacht. Dus zal het voor Nederland in ieder geval nog een jaar duren voor E10 de ‘oude’ Euro 95 E5 (met maximaal 5% bio-ethanol) gaat vervangen. Voorlopig zitten de oldtimereigenaren ook in Nederland in ieder geval nog goed. In Europees verband is vastgelegd dat de benzinemaatschappijen tot 2013 een een zogenaamde ‘protection grade’ die niet meer dan maximaal 5% bio-ethanol bevat.

Wat is er ook al weer aan de hand met E10? Wanneer E10 in een oldtimer wordt getankt is er in eerste instantie weinig aan de hand. Echter de ethanol in de benzine tast brandstofleidingen en pakkingen aan met lekkage en in het ergste geval brand als gevolg. Ook eventuele schade aan kleppen en klepzetels sluiten experts niet uit. Ethanol is niet alleen agressiever dan benzine, het veroorzaakt ook eerder corrosie en het bezit geen enkele smerende werking. In sommige gevallen kan ook de aluminium carburateur of spruitstuk worden aangetast.

Vanuit Duitsland komen steeds meer berichten binnen de ervaringen met E10 in oldtimer en youngtimers. Zo publiceerde Mercedes-Benz een lijst met auto’s de wel en niet E10 verdragen. BMW zorgde voor verwarring door eerst te zeggen dat het gebruik van E10 niet zonder meer was aan te raden en later te verklaren dat E10 probleemloos gebruikt kan worden in alle modellen zolang het minimale voorgeschreven oktaangetal voor het bepaalde model maar wordt gehaald.

Oldtimernieuws blijft de ontwikkelingen rondom E10 volgen.