Geen oldtimers in Zwitserland

suisseZwitserland wil alle steden de mogelijkheid bieden om milieuzones in te richten. En als de Zwitsers zoiets plannen dan doen ze dat grondig. De milieuzones gelden niet alleen in de binnensteden maar zullen ook komplete gebieden beslaan. Het wordt allemaal echter nog erger. In de plannen staat dat benzineauto’s van voor 1 oktober 1987 geweerd moeten worden, voor dieselauto’s maken ze het nog bonter: een diesel van voor 1 januari 2001 is in Zwitserland vanaf herfst 2011 niet meer welkom.

 

In de plannen wordt geen enkele uitzondering benoemd. In Duitsland is bij het invoeren van de milieuzones rekening gehouden met oldtimers, die gezien hun kleine aantal, nauwelijks een belasting vormen in de steden. Hierdoor kunnen oldtimerevenementen gewoon doorgaan. In Zwitserland kunnen de oldtimerbezitters hun auto in de garage laten staan. Ze mogen er straks de zones niet mee in, waardoor het gebruik van de oldtimers praktisch onmogelijk wordt. De beroepstermijn verloopt al op 26 november 2010, maar ondanks de vele protesten van oldtimereigenaren ziet het er somber uit. De Zwiterse tegenhanger van onze Fehac, de FSVA (Fédération Suisse des Véhicules Anciens) heeft de handschoen inmiddels opgepakt, maar zover bekend nog een succes kunnen boeken. Als de Zwitsers de huidige koers vasthouden is Zwitserland straks het eerst land ter wereld dat er voor heeft gezorgd dat oldtimers definitief naar het museum zijn verdwenen.

update 17 december:

De bezwaartermijn tegen de nieuwe wet verliep op 26 november. Geschrokken door de neveneffecten van het invoeren van de milieuzones zijn er vanuit alle kanten protesten tegen gekomen. De komende drie maanden wordt de maatregel opnieuw tegen het licht gehouden en komt er mogelijk een aanpassing. Vooruitlopend daarop hebben verschillende advocaten al gemeld dat het invoeren van de milieuzones ernstige inmenging in de vrijheid van autobezitters zou betekenen en dat dat rechtstreeks tegen de Zwitserse grondwet in gaat. Het wordt nog een spannende periode in Zwitserland voor alle oldtimerliefhebbers.

 

bron: Oldtimer Nieuws